Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Официално бе открит защитният купол над избухналия реактор на Чернобилската АЕЦ в Украйна, предаде АФП.

Проектът на стойност близо 1,5 милиарда евро бе финансиран от международната общност. Водеща роля имаше Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Обектът бе построен от френската компания "Новарка" - консориум от фирмите "Буиг" и "Венси".

По план стоманеният купол трябва да гарантира сигурността на обекта в близките 100 години.

Той представлява сводест предпазен похлупак - метален скелет с тегло 25 000 тона (36 000 тона с облицовката), височина 108 метра и дължина 162 метра. По-тежък е 3,5 половина пъти от Айфеловата кула в Париж и е достатъчно висок, че да покрие Статуята на свободата в Ню Йорк.

Куполът е непропусклив за радиоактивни вещества. Той ще защитава работещите на обекта, като в същото време ще брани и сегашния саркофаг от разрушителните стихии.

Освен това новото съоръжение има специални конструкции, които ще улеснят бъдещите операции за разглобяване на реактор номер 4. Този реактор избухна час и половина след полунощ на 26 април 1986 г. при учебен тест за сигурност. Той изхвърли в атмосферата радиоактивни вещества, които според някои оценки поразяват към три четвърти от Европа. Най-пострадали са Русия, Украйна и Беларус, които по онова време са част от СССР.

Петро Порошенко (в средата) и официални гости от цял свят присъстваха на церемонията по откриването на саркофага.

За броя на жертвите от аварията от катастрофата се спори и до днес. Научният комитет на ООН за въздействие на лъченията - UNSCEAR, официално признава само за трийсетина оператори и пожарникари, убити от концентрирано лъчение точно след експлозията. Други говорят за хиляди хора, но те имат предвид починалите от тежки болести, причинени от облъчването.

"Това е най-голямата в света подвижна конструкция. Коалиция от 28 страни събра над 1,417 милиарда евро. 48 страни участваха в строителството. Поздравявам ви. Yes - ние го направихме. Украйна го направи в условията на война", заяви на церемонията украинският президент Петро Порошенко.

По план експлоатацията на обекта трябва да започне през 2017 г. Това трябва да стане обаче след извършване на всички необходими тестове.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Да коригираме най-очевидните грешки в статията.

"За броя на жертвите от аварията от катастрофата има широк научен консенсус по цял свят. Научният комитет на ООН за въздействие на лъченията - UNSCEAR, официално признава само за трийсетина оператори и пожарникари, убити от концентрирано лъчение точно след експлозията. Неуките и неграмотните говорят за хиляди хора, но те имат предвид легенди за починалите от тежки болести, причинени от облъчването, за каквито няма данни нито в местните регистри, нито в СЗО". Така е далеч по-близо до истината.
 's picture

Бобо

Червения лубрикант

Мазньо и какво точно си искал да кажеш или просто дежурно си тролиш .
 's picture

Ivan Atanasov

Не знам кой е неук и

Не знам кой е неук и неграмотен, но преди известно време ходих на екскурзия там и ни раздадоха гайгерови броячи. На места, особено в близост до реактора, показанията на уредите скачаха до небесата. Също така вероятно си чувал за червената гора - всички дървета са умрели след аварията и за 30 години не са се разложили, защото там където се намират е едно от най-радиоактивните места на планетата и микроорганизмите, които трябва да разложат дърветата просто не виреят там.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.