“При евроинтеграцията трябва да помислим за забавяне на процеса, за известна пауза, по време на която да дискутираме каква цел и с какво темпо искаме да постигнем.“

Това заявява германският президент Йоахим Гаук за в. “Ди Велт”.

“Чрез Европейския съюз ние развихме една велика концепция. Това е мирен проект, за какъвто поколения преди нас не са дръзвали дори да мечтаят, - заявява държавният глава, но допълва: - По пътя към все по-тясно единение понякога обаче бяхме толкова бързи, че не всички граждани разбираха за какво става дума или пък не искаха да разберат. Това провокира у мен загриженост.”

Гаук изразява и мнение, че Брюксел не трябва да е над всички, а определени въпроси да се решават на национално ниво, когато това е възможно.

“Би трябвало да помислим за пауза, по време на която да обсъждаме каква цел и с какво темпо искаме да постигнем”, обосновава се президентът.

Той пояснява, че не става дума за застой, а за забавяне темпото на европейската интеграция:

“Длъжни сме да направим така, че отново да спечелим доверието на онези граждани, които сега остро критикуват ЕС, макар част тях да живеят в държави, които и финансово имат огромна изгода от ЕС.”

Според Гаук населението на държавите от Съюза трябвало да бъде убедено, че обединена Европа е за мир, свобода, сигурност, демокрация и правова държава. Съществена задача на европейската политика била да бъдат увлечени скептици и недоверчиви граждани:

“В това аз виждам централна роля и голяма отговорност на Германия, тъй като ние сме много силен адвокат на Европа – заради миналото ни, заради мощта ни и защото печелим от ЕС. Длъжни сме да кажем: “Сред потенциалните избиратели на противниците на ЕС има хора, до които ние, застъпниците на Съюза, можем да достигнем. Не искаме да потънем под една вълна на антиевропейски популизъм, няма и да го допуснем.”

Гаук проявява разбиране към онези, които се обявяват срещу глобализацията. В този сложен свят те не се чувствали у дома:

“На хората им е нужна родина. Понякога ни убягва, че част от населението се чувства изгубено в процеса на бърз и обхватен прелом в глобализиращия се свят. Но в този свят, както и в една обединена Европа, родината е възможна. Точно поради това ние трябва да лобираме за Европа.”

Гаук се обявява и срещу референдуми в страната на федерално ниво, за което настоява евроскептичната партия “Алтернатива за Германия”.

В Германия редовно се провеждат народни допитвания, но само на ниво общини (дали да се строи даден обект или да се въведе платeно паркиране в някой квартал), рядко в някоя от 16-те федерални провинции. На национално ниво във ФРГ не се е провеждал референдум.

“Твърде скептичен съм по въпроса за народни допитвания на федерално  ниво. При представителната демокрация ние залагаме на работата на народните представители, които се занимават систематично и с години с широк спектър от теми, - заявява Гаук и отправя критика: - Освен това намирам за проблематично при допитвания комплексни въпроси да се свиват единствено до “да” и “не”.

Според него подобна пряка демокрация, каквито са референдумите, е проблематична и от друга гледна точка:

“Едно малцинство съумява така добре да се организира, че постига много по-голямо влияние, отколкото би могло да завоюва на парламентарни избори.”