БСП смята да модифицира идеята си за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане чрез стръмна скала. Това стана ясно думите на лидерката на партията Корнелия Нинова в "Панорама" по БНТ.

"Личното ми мнение е: без да премахваме идеята за прогресивно облагане, да преосмислим скалата. Тези хора, които остават на 10% данък, трябва да бъдат по-голяма група. Оказа се, че това, което сега предлагаме, засяга и млади хора, и такива, които работят в сферата на високите технологии. Не бихме искали те да се чувстват засегнати. Най-бедните ще бъдат освободени от данък (чрез необлагаем минимум до минималната работна заплата) и вече много богатите да бъдат с по-висок данък", обясни Нинова.

Тя уточни, че доход от 2000 лв. попадал при средната група, при която ще се запази 10% ставка.

Тази седмица БСП предложи отмяна на плоския данък по време на дебати в парламента, въпреки че точно Нинова бе заявила, че ще оттеглят предложенията си по бюджета и данъчните закони между първо и второ четене. Отхвърленото предложение предвиждаше необлагаем минимум за суми до минималната заплата (бел. ред. - която ще стане 460 лв. от 1 януари 2017 г.), а 10% налог да остане само за доходи между минималната заплата и 1000 лв. Оттам следваше стръмна скала на облагане – данък между 15 и 27%.

Идеята на левицата обаче бе подложена на жестоки критики от повечето парламентарни партии и не бе приета.

Корнелия Нинова заяви тази вечер, че БСП ще се съобразят с резултатите от националния референдум, въпреки че преди него са призовали членовете и симпатизантите си да гласуват с три "не".

"Не сме против мажоритарен вот. След като толкова българи се произнасят по този начин, ние сме готови да се съобразим. Искаме да се въведе мажоритарен избор в смесена система – това вероятно ще бъде нашето окончателно решение утре на Националния съвет", каза лидерката.

Нинова специално подчерта, че БСП няма нищо общо със законопроекта на Мая Манолова. В понеделник изненадващо омбудсманът в компанията на сценаристи на "Шоуто на Слави" внесе свой проект за мажоритарен избор в два тура.

"Не разбираме мотивите, не знаем с какви мотиви го е внесла, не е говорено с нас. Ние ще си внесем след годишния пленум наш - предложение на БСП за смесена система", каза Нинова.

Лидерката на БСП обяви, че не очаква новоизбраният президент Румен Радев да се съобразява с линията на БСП.

"Не искаме да ни следва във всичко. Румен Радев е човек с характер", каза тя.

После добави: "Румен Радев е много българин, това ме успокоява".

От думите ѝ се разбра още, че представители на БСП няма да участват в служебно правителство на Румен Радев. "Ще го заявя утре на разширеното заседание, където ще дойдат 500 човека от цялата страна. Когато спечелим парламентарни избори, тогава ще управляваме за политиките на БСП", отсече Корнелия Нинова.

Нинова отново отрече кандидатурата на Радев да е съгласувана с Русия: "Нито с г-н Путин, нито с американския посланик у нас, тоест със САЩ, нито с Леонид Решетников, нито с оръжейното лоби в България."

Според Решетников обаче подобно обсъждане е имало.

И завърши с думите, че БСП-Лява България в този формат е поизчерпана (с 13-те партии в коалицията). "Искаме на друга основа да сложим коалиционната култура. И хора ще сменяме и концепции. Искаме да дадем път на млади, кадърни хора. Ударил е часът на левицата като политики да покажем алтернативи", бяха думите й.