"Цецо ме познава доста добре. Нашите отношения бяха приятелски. Огорчен съм, че за съжаление днес той ги предава за втори път с политически цели."

Това заяви бизнесменът Александър Сталийски в интервю за в. "Стандарт" по повод най-новите твърдения на забягналия в Сърбия банкер Цветан Василев.

В края на миналата седмица Василев даде голямо интервю за Сашо Диков и телевизия Би Ай Ти, в което Сталийски имаше централна роля. Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ нарече Сталийски „човека на Борисов за всичко“ и „събирач на пари“ поне по време на първото му управление.

Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ, заяви Василев. Това „посочване“ станало, когато Борисов дошъл за първи път на власт. Дори камерите помнят, че Сталийски ме е посещавал поне два пъти месечно, тръгвайки си с информации, с отчети за фирмите, в които той участваше чрез подставени лица, каза още той.

"Посещенията бяха много повече. Всъщност - и аз самият се изгубих в разказа. В коя точно къща съм го посещавал? Аз съм бил гост в къщата му в София, гостувал съм в къщата му на морето - в Созопол. Той също е гостувал в моята къща. Бях гост на 50-годишния му юбилей, празнувахме рождени и имени дни. А когато се случваше той да е в чужбина, отбелязвахме допълнително празничните поводи. Имам странното усещане, че той умишлено пропусна да сподели за многократните ми посещения в личния му кабинет (посещаван от министри, депутати и бизнесмени) на 12-ия етаж в сградата на бул. "Цар Борис III" 159. Там ние обсъждахме с часове, на "по питие или няколко питиета" - както обичахме да се изразяваме тогава - много теми, като спорт, актуалната политическа ситуация в държавата в особено пикантни детайли", отвърна Александър Сталийски пред в. "Стандарт".

Той влизал в сградата на бул. "Цар Борис III", използвайки личния ВИП вход и асансьор на Цветан Василев. По тази причина името му не попаднало в списъците с посетителите при банкера.

Първият път, когато Василев предал Сталийски, бил през 2013 г. - "отново за реализация на личните си политически амбиции". Тогава банкерът взел от Сталийски продуцентството над по-голяма част от програмата на ТВ7, наложил "безпрецедентна цензура в телевизията" и използвал медията за проекта на Николай Бареков, прераснал в политическата партия "България без цензура".

"От 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици и на "Авионамс", и на "Дунарит", твърди Василев пред Сашо Диков.

И допълни, че бил директно рекетиран да им дава дялови участия. Срещу нищо.

"Ако аз ви бях рекетирал, то щяхте ли да празнувате с мен лични празници? Щеше ли да пие с мен "по едно или няколко питиета" често след края на работния му ден? Щяхме ли да сме толкова близки? Нека каже - часовникът, струващ десетки хиляди левове, който ми подари за рождения ден, рекет ли беше? Столът зад бюрото му в КТБ, който по-късно зрелищно беше изнесен от кабинета му в банката, бе подарък от мен за един от рождените му дни. Изнуден ли беше да стои години наред на него? Кой, питам аз, може да рекетира Цветан Василев? Това бе човекът, който според "Форбс", а и според цяла България, бе най-влиятелният българин. Този човек днес обяснява, че имало и други, които съм рекетирал. Нека ги посочи или да ми се извини. Защото за тези твои думи, приятелю, както се обръщахме помежду си, ще се видим в съда", контрира Сталийски в интервюто.

И уточнява, че всички договори, за които говори Василев, са сключени и реализирани при управлението на Пламен Орешарски.

Соченият за един от най-близките хора на Бойко Борисов заявява, че си е развалил отношенията с премиера заради ТВ7 и Цветан Василев. След аферата "Костинброд" през 2013 г. Сталийски бил заподозрян от Борисов, че взел участие в острите атаки и кампанията срещу ГЕРБ и личността му.

"Все пак много от техниката, която ТВ7 използваше, бе отдадена под наем от нас - "Ноу Фрейм Медия". Прословутият дрон, пуснат над къщата на Борисов, беше част от тази техника. Аз наистина бях част от кръга "ТВ7", доколкото защитавах икономическите и финансови интереси на семейния ми бизнес, които не отричам. Борисов ме обвини, че аз съм част от проекта, който бе създаден с цел политическото му унищожение", обясни Сталийски.

Бизнесменът в интервюто определя Цветан Василев като най-влиятелния човек в България през 2013 г.