Търговското отделение на Софийския градски съд отказа вписване на Политическа партия "Нормална държава", макар че тя дори постигна първия си изборен успех - в жк "Младост" в София.

Заявлението на независимия депутат и лидер на формацията Георги Кадиев с искане за вписване в публичния регистър е от 9 септември. Съдът му го е върнал за отстраняване на нередностите и вече на 26 септември те са отстранени - според вносителя, четем в мотивите на съдия Нели Алексиева.

Тъй като съдът има право по своя инициатива да събира доказателства и да изследва факти, оттам установяват, че в представения списък с трите имена, ЕГН и постоянен адрес на 3329 членове на партията, при извършена служебна проверка на случаен принцип на част от вписаните,  "имената и ЕГН на някои от тях са изписани нечетливо, което е пречка за извършване на проверка за дееспособността на тези лица".

Изреждат се и двама от учредителите под № 1801 и № 1382.

Съвсем виден проблем с дееспособността има "по отношение на лицето под № 357 Стефан Минков Босев". За него съдът установил, че е... починал на 13.04.2016 г.

"... съответно датата на смъртта е преди провеждане на учредителното събрание и лицето няма как да е станало член на партията".

И освен това уставът е неясен за съда:

"В приетия устав не са вписани целите на политическата партия и начините за тяхното постигане. Липсата на този елемент от задължително необходимото съдържание на устава, прави невъзможна проверката, която дължи съдът относно обстоятелството дали посочените в учредителната декларация основни принципи и цели на политическата партия са били приети и мотивирали присъстващите на учредителното събрание лица да вземат решение да образуват политическата партия.

В приетия... устав не са вписани никакви принципи, от които ще се води партията при извършване на дейността си и какви цели ще се стреми да постигне, затова съдът намира, че не са изпълнени особените изисквания на закона".

Затова съставът отказва регистрация.

Преди президентските избори проблеми със законовите изисквания имаше и друго типично лидерско движение - ДОСТ на Лютви Местан. В крайна сметка то бе регистрирано при обжалването на решението пред Върховния касационен съд.