Новоизбраният президент Румен Радев е твърд привърженик на мажоритарния вот, но той има своите опасности, заяви той в ефира на БНР днес. Интервюто води Петър Волгин от програма "Хоризонт".

"Във Франция при мажоритарен вот с 40% от гласовете една партия може да получи 80% от местата в парламента. Рискуваме хората, които гласуват за по-малките партии, да не получават никакви свои представители. Трябва мажоритарната система да бъде добавена разумно, да ползваме добри практики, мисля, че немската избирателна система е добра практика. Трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система", отбеляза той.

В Германия 299 от депутатите (половината) се избират мажоритарно, но по системата "first past the post" - първият с най-много гласове печели района, а не с абсолютно мнозинство, както предлага референдумът у нас.

Радев добави, че за жалост сега тепърва започва обсъждането на същността на мажоритарния вот и че хората не са били добре информирани до момента за особеностите му. Изтъкна като ключово районирането на страната - как ще се разпределят едномандатните области, което е и най-спорната тема.

"Експертите могат да го направят чисто математически, въпросът е партиите да постигнат консенсус. А за районирането ще се сблъскат коренно различни интереси."

Според него затова няма особен шанс да се променят изборните правила в рамките на този парламент. И добави, че трябва да отчитаме и "мъртвите души" в списъците.

При един нов парламент обаче промените в Изборния кодекс трябва да са първият приоритет, за да се отчете "категоричното" желание на българите за мажоритарен вот, заяви избраният за бъдещ държавен глава.

"Разбира се, ако се окаже, че с този нов Изборен кодекс парламентът не работи добре, няма перспективност, тогава можем да мислим за нова Конституция", отбеляза той, адресирайки и идеити за Велико Народно събрание.

По въпроса за съдбата на този парламент Радев бе дипломатичен и заяви, че е възможно и да се направи нов кабинет, но се съмнява, че това ще е лесно в едно правителство на малцинството.

"Ако говорим за програмен кабинет, би трябвало да се обедини около някакви идейни цели, които не виждам", заяви той.

Според него цялата отговорност за служебния кабинет е в ръцете на все още действащия президент Росен Плевнелиев и той не смята да му се меси.

Радев видя "позитивен знак" в привикването на министри в оставка през последните дни от прокуратурата:

"Ясно е, че прокуратурата има воля да предприема действия", заяви Радев.

По въпроса за борбата с корупцията той призна, че румънският модел не може да е панацея и че трябва да вземем и други добри примери от Европа, като Германия и Скандинавието.

"Не можем просто да пренесем един модел ефективно в България. Да видим какво не достига, за да бъде борбата с корупцията по-активна".

Новият президент коментира за пореден път отношението си към Русия, като заяви, че и в чуждите медии обвиненията, че той е проруски кандидат, са в резултат на "некомпетентна журналистика, но тя идва от тук, от България."

"Определени кръгове се опитаха да патентоват и окупират евроатлантическите ценности и Европа единствено за тях. Всички други не за са тази политика, така звучеше. Което е крайно некоректно. Тези, които насадиха някои настроения за мен, трябва да се базират на моите открити, публични тези, а не да се създават някои манипулации. Това са същите кръгове, които саботираха кандидатурата на Ирина Бокова за ООН", заяви той.

"Можем да ги назовем", призова Волгин.

"Няма нужда, те се знаят", каза Радев.

Като свой приоритет за ден първи на новия си пост, който ще заеме догодина, той отбеляза екипа си. 

"Да си добър професионалист не е достатъчно, трябва да изхождаш от интереса към своята родина", заяви той като свое изискване.

"Къде ще ги търсите?", попита Волгин.

"Във всеки случай не и по кръстовищата. Във всякакви сфери, един президент трябва да има широк поглед върху целия социален живот, не само тук, но и в чужбина."

Радев добави, че в никакъв случай няма да дели експертите, които му трябват на леви и десни, червени и сини, както няма да дели и българите. Обеща открити отношения с медиите и че е отворен към "една наистина градивна критика".