Синът на Доналд Тръмп се е срещнал със сирийска представителка, която има близки връзки с Русия. Това се е случило в Париж. Срещата е засилила очакванията, че новата администрация на САЩ ще се сближи с Москва за разрешаване на конфликта, съобщава „Гардиън“.

Доналд Тръмп Младши е бил в хотел „Риц“ в Париж на 11 октомври на среща, организирана от Ранда Касис, която ръководи сирийската „патриотична опозиция“ в Москва. Повечето сирийски опозиционери гледат на Касис като на представителка на режима, защото тя защитава плановете за политически преход и сътрудничество с президента Башар ал-Асад. Ранда Касис също подкрепя намесата на Русия в конфликта.

Съпругът на Касис, Фабиен Босар, е френски бизнесмен, който ръководи Центъра за политически и външни отношения в Париж и има сериозни икономически връзки с Казахстан и Русия. Той е запознал Ранда, бивша социалистка от Дамаск, с руския външен министър Сергей Лавров, твърди Жозеф Бау, който е сирийски експерт в „Карнеги“.

„Тя е приятелка на Лавров, той я покани заедно с други хора да създадат това нещо, което с ирония наричам „московската опозиция“, казва Бау. „Руснаците са толкова цинични, че опитаха да представят тези хора като делегация на опозицията на мирните преговори в Женева“.

Самата Касис коментира във Фейсбук срещата си с Тръмп Младши:

„Сирийската опозиция се надява, че ще има напредък на политическия процес и Русия и САЩ ще постигнат споразумение за решаване на кризата в Сирия. И това ще стане заради победата на Тръмп. Тази надежда се породи от моята лична среща с Доналд Тръмп Младши в Париж през октомври“.

„Гардиън“ припомня, че по време на кампанията Тръмп хвалеше Русия и сирийския режим за борбата им срещу „Ислямска държава“, въпреки че малка част от кампанията на двете правителства е насочена точно към джихадистите. Изданието допълва, че операциите са предимно във владени от опозицията райони.

В началото на месеца Асад поздрави новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и го нарече „естествен съюзник“.

В интервю за „Ню Йорк таймс“ тази седмица Доналд Тръмп каза: „Моята идея за Сирия е различна от всички останали“.