Управляващите не са пращали нови посланици след подаване на оставката на правителството на Бойко Борисов. Това уточни външният министър в оставка Даниел Митов в ефира на бТВ. Той отговори на обвиненията на БСП от предния ден, че ГЕРБ правят назначения "в последния момент".

"Не сме изпращали посланици, няма да изпращаме посланици след подаване на оставката на кабинета. Хората, които тръгват на дипломатическа мисия сега, са започнали процедурата през май месец. Това са хора от професионалната служба, те от месеци си имат аграмани, вече са припознати от конкретните държави", обясни Митов.

Той подчерта, че въпреки това никъде в закона не пише, че правителството в оставка не може да праща посланици. Според него БСП се държат непрофесионално след победата си на президентските избори, "все едно са спечелили парламентарните". А на критиката, че е назначил твърде много дипломати от политическа квота, министърът отговори така:

"Тя (политическата квота - б.р.) е по-ниска от това, което съм заварил. По закон е 20%, което е трудно да се поддържа, вижте назад във времето. Дори един човек може да вдигне процента над позволеното. Това е проблем, който досега не е решен."

Той коментира и искането на АБВ главният ни консул в Ниш Едвин Сугарев да бъде отзован и уволнен заради изказвания срещу вече новоизбрания президент Румен Радев.

"Със Сугарев ще си имаме тези разговори. Той е български интелектуалец, свободен човек, но е редно, когато се правят такива изказвания, те да бъдат издържани в рамките на определен тон."

Но призна, че не може да го осъди за позицията му, тъй като и той я поддържа.

"За мен позицията "еди-къде си се вее руско знаме" е проруска позиция, това не е позицията на ЕС, на НАТО и дори на голяма част от държавите на ООН. Въпросът е къде ще се нареди ген. Радев като президент - до Северна Корея или до целия останал свят", каза министърът.

И обяви, че е готов да разговаря с Радев и да му разкаже "по каква логика се е движела българската въшна политика до момента".

Митов коментира и първото изявление на Ирина Бокова след кампанията за ООН, в което тя обяви, че смяната на кандидатурата й с тази на Кристалина Георгиева е била грешка и е трябвало да се запази достойнството на държавата. Той за пореден път подчерта, че това е правено и преди.

"Когато си оттегли подкрепата правителството от теб, се оттегляш и подкрепяш новата кандидатура, така пазиш достойнството на държавата", отбеляза той.

Министърът каза още, че амбициите на Ердоган трябва да останат в територията на Турция и определи изявленията на турския президент по отношение на Лозанския договор за недопустими в съвременния свят. Митов отбеляза, че точно този договор не засяга българската територия - но и че след това изказване вероятно ще следват и други.