„Снощи се появиха страхове около Гулнара Каримова, дъщеря на покойния диктатор на Узбекистан (Ислам Каримов – б. р.). Местни източници съобщиха, че тя е била отровена и погребана в незнаен гроб", съобщи днес на сайта си „Таймс“.

„Местонахождението и обстоятелствата около живота на 44-годишната бизнес дама, модна дизейнерка и певица бяха забулени в тайна до момента, когато се появиха съобщения, че баща й Ислам Каримов я е поставил под домашен арест. Той почина през септември, но най-голямата му дъщеря Гулнара, завършила Харвардския университет, така и не се появи на погребението“, посочва авторът на публикацията Том Парфит.

Той цитира източник от Службата за национална сигурност на Узбекистан, който заявил  за новинарския сайт „Центр-1“, отразяващ събитията в Централна Азия, че лично е присъствал на погребението на Каримова на 5 ноември на гробището „Минор“. След това гробът бил изравнен със земята.

„Източникът твърди, че е проговорил, тъй като се страхувал за живота на сина на Каримов – Рустам и дъщеря му Иман, които все още се намират в Узбекистан. Не успяхме да проверим от независими източници казаното от него. Член на семейство Каримови заяви за руската новинарска агенция РИА "Новости", че съобщението за смъртта на Каримова е лъжа“, се уточнява в публикацията на „Таймс“.

Организацията за човешки права Uzbekistan Freedom Group първо съобщи за смъртта на Гулнара Каримова, но малко по-късно, позовавайки се на източник от Ташкент, публикува в туитър опровержение: Gulnara Karimova alive.

„Съобщенията, че дъщерята на покойния президент на Узбукистан е била отровена, са измислица“, заяви днес в интервю за руската агенция RFI известният журналист и коментатор Аркадий Дубнов, специалист по въпросите на Средна и Централна Азия.

Той смята също, че за режима в Ташкент би било неразумно да таи смъртта на бившата узбекистанска принцеса, ако тя наистина е била убита и то само седмици преди президентските избори в страната. Съобщенията за отравяне на Гулнара били насочени срещу сегашния временнно изпълняващ длъжността президент Шавкат Мирзияев „с цел той да бъде дискредитиран в навечерието на президентските избори, изходът от които е предизвестен”.

Дубнов написа и във фейсбук:

„Ако някой ме попита какво знам и мисля, отговарям накратко: не знам, но мисля, че е партенка.”

Да припомним, че на 2 септември т.г. официален Ташкент обяви смъртта на 78-годишния президент Ислам Каримов, който бе начело на Узбекистан четвърт век  (1991 – 2016 г.) и наложи авторитарен режим. Според осведомени източници той е изпаднал в клинична смърт още на 29 август.

Приживе Каримов беше женен за икономистката Татяна Арбаровна Каримова. Семейството има две дъщери и трима внуци. По-голямата дъщеря Гулнара, бивша съветничка на посланика на Ташкент в Москва, изгражда цяла бизнес империя – от най-големия мобилен оператор в страната до заводи и нощни клубове.

Въпреки, че беше смятана за наследничка на баща си на президентския пост, от април 2014 г. Гулнара е под домашен арест, твърдят осведомени. Дори била изпратила писмо до Би Би Си, в което описвала тормоза, на който била подложена. Всичко било заради борба за власт вътре в семейството. Виновници били собствената й майка и по-малката й сестра Лола.