Регионалната министърка в оставка Лиляна Павлова заяви пред БНТ, че програмата за саниране е спряна временно, за да не се превърнат тя и кметовете на общини в клиенти на прокуратурата. Павлова за пореден път обясни, че програмата е спряна, защто одобреният за нея финансов ресурс от 1 млрд. лв. е изчерпан.

"Ако надминем милиарда, бихме станали клиенти на прокуратурата. Това е неправилно, недопустимо. Това е единствената причина, не е инат, заяждане. Трябва да сме отговорно правителство. Не можем да позволим да се случват финансово необезпечени договори", каза Павлова.

Тя допълни, че въпреки временното преустановяване на сключването на нови договори работата продължава по всички сгради, за които има избрани изпълнители.

"Хората харесват, хората я искат тази програма. Дори БСП от вчера преживя катарзис. Надявам се на подкрепа в парламента. Колегите от Патриотичния фронт казаха, че са против нея. Ние трябва да изчакаме да минат тези дебати. Надявам се най-късно през януари Народното събрание да подкрепи втория милиард. Той е дългосрочно финансиране извън бюджет 2017 г.", каза още Павлова.

Тя изтъкна, че според нея санирането трябва да е национална кауза, зад която да се обединят всички политически сили. Павлова призна, че санирането е щяло да бъде временно спряно дори ако правителството не бе подало оставка, защото трябва да се следи за финансовата дисцпилина.

"Този парламент е изчерпан като доверие. Правителството беше създадено трудно, с тежки компромиси, с плаващо мнозинство за важни решения. Вече нямаме мнозинство", каза още Павлова.

Тя коментира и оставката на шефа напътната агенция Лазар Лазаров. Според Павлова тази оставка не е изненадваща.

"Той беше част от нашия екип в предишния мандат. Каза, че ще си тръгне заедно с нас, това е негова заявка от самото начало. Подава оставка заедно с правителството. Това, че излиза малко по-рано, не от 15 декември, когато се надяваме да има служебен кабинет, е по негови лични причини", обясни Павлова.

Регионалната министърка отрече, че ще бъде новия еврокомисар от квотата на България.