Европейският съюз да замрази преговорите за членство с Турция, поискаха днес двете най-големи групи в Европейския парламент - на Европейската народна партия и на Социалистите и демократите.

Те се мотивираха с правителствените репресии срещу опозицията, чистката в държавния апарат и медиите след неуспелия опит за преврат на 15 юли т.г

"Нашето послание към Турция е много ясно: присъединителните преговори трябва да бъдат замразени веднага", каза председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер (Германия). 

"Ние искаме да замразим присъединителните преговори", заяви, председателят на Социалистите и демократите Джани Питела (Италия). "Турция при г-н (президента Реджеп Тайип) все повече се отклонява към авторитарен режим... Нашето политическо послание към Турция е, че по човешките права, гражданските права и демокрацията не се преговаря, ако искате да бъдете част от ЕС".

Решението е в ръцете на външните министри на ЕС и то изисква единодушие. Очаква се те да се съберат на последния за годината съвет идния месец.

Около 36 000 души в Турция, включително лидери на кюрдската Демократична партия на народите са арестувани, а повече от 110 000, между които военни, университетски преподаватели, учители, съдии, журналисти, са отстранени или уволнени по подозрения, че са подкрепили преврата.

Неотдавна Ердоган обяви намерение да постави преговорите за членство в ЕС, които страната му води от 2005 г., на референдум. По-късно лансира и идеята Турция да се присъедини към т.нар. Шанхайска шесторка, главните сили в която са Русия и Китай. Турция държи на територията си 3 милиона бежанци, главно от Сирия и Ирак, по споразумение с ЕС от март т.г. да не ги пуска да продължат към неговите държави. 

Освен това Турция продължава да се надява ЕС да даде безвизов режим на нейните граждани, но още не е изпълнила всички 72 изисквания за това.

За 11 години преговорите са отбелязали минимален напредък. Те бяха подновени през лятото на 2013 г. след близо тригодишно прекъсване.