Военният министър Николай Ненчев се очаква да стане в сряда вторият министър в оставка от кабинета "Борисов" 2 с повдигнато обвинение. Първият също е от Реформаторския блок - здравният минисър Петър Москов, който вчера се сдоби не с едно, а с три обвинения заради историята с ваксините от Турция.

Николай Ненчев потвърди, че е призован в сряда в следствието и се очаква да бъде подведен под отговорност заради договора с Полша за ремонт на двигателите на МиГ-29. Ненчев отново заяви, че според него договорът е по-изгоден за страната ни, отколкото са били другите варианти.

"Мисля, че ще бъде трудно на всеки един министър, който води политика различна от тази, която е водена до момента. Аз се придържах 2 години към принципи и ценности и водех политика, която беше съобразена с НАТО. Договорът, подписан с Полша за самолетите, също бе част от политиката на НАТО.", каза той.

Военният министър съобщи, че утре се очаква да е обвиняем, след като излезе от следствието, където беше по друг повод - ваксините, заради които е обвинен Москов. Всички министри от кабинета "Борисов" 2 са призовани като свидетели, защото решението на Министерския съвет за размяната на ваксини с Турция е било взето на неприсъствено заседание, тоест на подпис. Затова всеки от членовете на правителството бива разпитан дали парафа под документа е неговият, стана ясно от думите на Ненчев.

Първа сутринта по темата с Москов бе разпитана Меглена Кунева, която прекара около час в следствието. След нея бе Ненчев, очакват се още вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова в рамките на деня.