Още в първия си ден ще изтегля САЩ от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство (ТТП), закани се новоизбраният държавен глава на Щатите Доналд Тръмп. Споразумението е подписано през 2015 г. от 12 страни - Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, САЩ, Сингапур, Чили и Япония, предаде Си Ен Ен.

Вчера в късния следобед милиардерът разкри плановете си за първите 100 дни, след влизането му в Белия дом.

"Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна", каза Тръмп във видеозапис, разпространен снощи от преходния му екип. "Вместо него ще водим преговори за честни двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя", добави предприемачът.

Освен това на 20 януари догодина, когато ще встъпи в длъжност, Тръмп ще издаде указ за отменяне на редица държавни регулации, ще нареди на Министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми, ще отмени някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол и въглища, ще нареди на Пентагона да изготви план за борба с кибератаки. Президентът ще подпише и указ за забрана на лобизма в период от 5 години.

Доналд отново заяви, че за него Америка е на първо място, ще засили стоителството на пътища и магистрали и леенето на стомана. Думите му веднага напомниха на обещанията на Хитлер - Германия над всичко, строителство на магистрали и превръщането на германците във велика нация. Не случайно из цяла Америка вече се появиха плакати с маската на Тръмп, зад която стои лика на фюрера.  

"Независимо дали става дума за производство на стомана, изграждане на автомобили или лечение на болести, искам следващото поколение от производство и иновации, да се случи точно тук, в нашата велика родина - Америка. Нека създаването на богатство и работни места е за американските работници",  обяви разпалено Тръмп. "Като част от този план, аз възложих на моя преходен екип да разработи списък на спешните действия, които можем да предприемем в ден първи, за да се възстановят нашите закони и да се върнат работните места за хората", допълни той в близо триминутното обръщение.

Във видеозаписа избраният за президент уверява, че преходният му екип работи много гладко и ефикасно.

"Поканени са наистина качествени и талантливи мъже и жени, истински патриоти и мнозина от тях скоро ще бъдат част от нашето правителство, което ще ни помогне да направим Америка отново велика", казва Тръмп.

Заявката за началните стъпки на управлението очевидно сочат, че и подготвяното от години търговско споразумение между САЩ и Европа - ТТПИ, няма да види бял свят.

Същевременно продължават консултациите за състава на новото американско правителство. Очаква се за вътрешен министър да бъде предложена губернаторката на Оклахома Мери Фолън.

Ексцентричният избран за президент милиардер поиска и водилият кампанията за Брекзит популист Найджъл Фараж да стане британски посланик във Вашингтон.

"Мнозина биха искали да видят Найджъл Фараж като посланик на Великобритания в САЩ. Той ще свърши превъзходна работа“, написа Доналд Тръмп в туитър.