Анкара насочва взор към Русия и Китай заради буксуващите преговори по присъединяването на Турция към Европейския съюз, пише интернет изданието “ВелтN24”.

Не случайно Ердоган наскоро е заявил, че Турция би могла да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (SCO), където в момента е със статут на партньор. Ако това стане, от политическа гледна точка Анкара ще може да действа по-свободно, се посочва в публикацията.

Преди дни Ердоган настоя до края на годината ЕС да вземе решение по евентуално прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция към съюза. В противен случай той щял да обяви референдум, за да разбере какво мислят гражданите по членство в ЕС.

Турският президент обяви пред журналисти на борда на самолет след завръщане от посещения в Узбекистан и Пакистан, че страната му не се нуждаела на всяка цена от членство в ЕС. Вместо това Турция можела да се присъедини към блока от азиатски държави около Китай и Русия. Както е известно, в основаната през 2001 г. организация за сигурност и търговия SCO редом с Русия и Китай членуват Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

"Дори някои да ме критикуват, аз изразявам личното си мнение. ЕС ни залъгва цели 53 години", цитиран е Ердоган. Според в. «Хюриет» той вече обсъдил присъединяване на Турция към SCO с руския президент Владимир Путин, както и с държавния глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

На критиките, че след опита за преврат в Турция се извършват масови арести, Ердоган отвърна с вербален удар – той обвини днес Запада, че снабдявал с оръжия ислямистки организации в Сирия и Ирак и призова НАТО да не прави разлика между отделните терористични организации и да не ги въоръжава.

Реджеп Тайип Ердоган произнесе реч в Истанбул при откриването на пленарна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

“У членове на признати от нас терористични групировки, действащи в Сирия и Ирак, е намерено произведено от наши приятели оръжие и ние разполагаме със серийните номера”, заяви Ердоган. Със съюзниците били водени редица разговори, но те не проявили никакъв интерес. Дори твърдели, че въпросните оръжия или са били предоставени отдавна, или на такива организации, които не фигурират в списъка на тероростични групировки.

“Казват, че докато кюрдските Партия на демократичния съюз (PYD) и Отрядите за народна защита (YPG) вюват срещу «Даеш», ще им оказват помощ. Добре де, хайде тогава да подкрепяме и «Фронта Нусра». Той също воюва срещу «Даеш»”, заяви в речта си Ердоган.

Същевременно той се врече, че с атаките на турските ВВС в Сирия и Ирак Анкара в никакъв случай не целяла подкопаване суверенитета на тези държави, нито проявявала интерес към техни територии.

Ердоган призова държавите членки на НАТО да подкрепят идеята му за създаване на зона за сигурност в Сирия. Така там терористите щели да бъдат прочистени, което било от голямо значение не само за Сирия, а и за Ирак.

Турският президент посочи, че страната му ще продължи да държи вратите си отворени за всички, които бягат от бомби и разкритикува Европа, че трудно взимала решения за прием на бежанци.