Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Анкара насочва взор към Русия и Китай заради буксуващите преговори по присъединяването на Турция към Европейския съюз, пише интернет изданието “ВелтN24”.

Не случайно Ердоган наскоро е заявил, че Турция би могла да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (SCO), където в момента е със статут на партньор. Ако това стане, от политическа гледна точка Анкара ще може да действа по-свободно, се посочва в публикацията.

Преди дни Ердоган настоя до края на годината ЕС да вземе решение по евентуално прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция към съюза. В противен случай той щял да обяви референдум, за да разбере какво мислят гражданите по членство в ЕС.

Турският президент обяви пред журналисти на борда на самолет след завръщане от посещения в Узбекистан и Пакистан, че страната му не се нуждаела на всяка цена от членство в ЕС. Вместо това Турция можела да се присъедини към блока от азиатски държави около Китай и Русия. Както е известно, в основаната през 2001 г. организация за сигурност и търговия SCO редом с Русия и Китай членуват Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

"Дори някои да ме критикуват, аз изразявам личното си мнение. ЕС ни залъгва цели 53 години", цитиран е Ердоган. Според в. «Хюриет» той вече обсъдил присъединяване на Турция към SCO с руския президент Владимир Путин, както и с държавния глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

На критиките, че след опита за преврат в Турция се извършват масови арести, Ердоган отвърна с вербален удар – той обвини днес Запада, че снабдявал с оръжия ислямистки организации в Сирия и Ирак и призова НАТО да не прави разлика между отделните терористични организации и да не ги въоръжава.

Реджеп Тайип Ердоган произнесе реч в Истанбул при откриването на пленарна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

“У членове на признати от нас терористични групировки, действащи в Сирия и Ирак, е намерено произведено от наши приятели оръжие и ние разполагаме със серийните номера”, заяви Ердоган. Със съюзниците били водени редица разговори, но те не проявили никакъв интерес. Дори твърдели, че въпросните оръжия или са били предоставени отдавна, или на такива организации, които не фигурират в списъка на тероростични групировки.

“Казват, че докато кюрдските Партия на демократичния съюз (PYD) и Отрядите за народна защита (YPG) вюват срещу «Даеш», ще им оказват помощ. Добре де, хайде тогава да подкрепяме и «Фронта Нусра». Той също воюва срещу «Даеш»”, заяви в речта си Ердоган.

Същевременно той се врече, че с атаките на турските ВВС в Сирия и Ирак Анкара в никакъв случай не целяла подкопаване суверенитета на тези държави, нито проявявала интерес към техни територии.

Ердоган призова държавите членки на НАТО да подкрепят идеята му за създаване на зона за сигурност в Сирия. Така там терористите щели да бъдат прочистени, което било от голямо значение не само за Сирия, а и за Ирак.

Турският президент посочи, че страната му ще продължи да държи вратите си отворени за всички, които бягат от бомби и разкритикува Европа, че трудно взимала решения за прием на бежанци.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Нищо по-естествено за най-силната икономика в Европа

е да търси пазари там, където към тях няма закичени политически условия и където перспективите за ръст за най-големи. Европа остарява и замира, ЕС се разпада, с което се разпада и дългосрочната му привлекателност за бизнеса. Щатите са поели по рейгъновия курс на протекционизъм и извиване на ръце на търговските си партньори. Единствената опора на свободата на търговия и бизнес остава в Азия.
 's picture

Krasimir Kabakciev

След глупостта за Украйна, сега друга глупост

Г-н Лаборанта, след англоезичните големи държави, ЕС са тези, които прикачват (макар и не много последователно) политически условия, свързани с правата на човека. Ако тези условия не Ви харесват, сменете си драгалевския аватар и си сложете севернокорейски. Драгалевски може да е всякакъв, но такива върховни глупости като днешните за Украйна и тези тук никога не е изказвал.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

От комунисти,

акъл за Северна Корея не искам ;)
 's picture

Kruger

Нормално.

Там им е мястото. А нашето е в цивилизования свят.

Докато се управлява от

Докато се управлява от Ердоган, типично по диктаторски, мястото на Турция е в Азия, не в Европа!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.