ГЕРБ са работели „диалогично” с партньорите си и в резултат депутатите на партията са подкрепяли предложения на министри от други политически сили - например пенсионната реформа на Ивайло Калфин, която доведе до брожения в МВР (и в крайна сметка след намесата на Цветан Цветанов от нея не остана нищо, б.р.).

Така вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова коментира пред бТВ тази сутрин някои от грешките на партията. Като вътрешен министър тя призна, че също допускала грешки, свързани с недостатъчна решителност и недостатъчно добра комуникация. Въпреки това Бъчварова беше категорична, че МВР е една от най-реформираните системи у нас, като са направени стъпки за разделяне на полицейската от административната работа, за борба с корупцията и разширяване на правомощията на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (които обаче още не са влезли в закон, б.р.).

По отношение на охраната на границата Бъчварова посочи, че с европейската помощ от 160 млн. евро ще имаме „съвършено нова и модернизирана Гранична полиция”. Тя ще пази почти завършено съоръжение по браздата с Турция – остават около 21 км от оградата, а други 60 км по реките ще са по-различен тип преграда, която е проектирана и ще се строи.

„Оградата предизвиква интерес сред всичките ми колеги европейски външни министри”, похвали се тя.

Тя коментира и номинацията на Цецка Цачева за отминалите президентски избори. 

"Когато беше определена кандидатурата на Цецка Цачева, аргументите бяха рационални. Избирателите подходиха емоционално към този избор", видя проблема вицепремиерът.

Според социолозите близо 300 000 избиратели на ГЕРБ не са подкрепили своя кандидат, а са пуснали бюлетина за ген. Румен Радев.

„Този факт показва, че партията не е онази армия, която обвиняват, че е ГЕРБ – която безропотно следва едно политическо решение. Това е партия, която има позиция. Това е по-добре за нейното бъдеще”, коментира Бъчварова.

Според нея и двете премиерски оставки на Бойко Борисов показвали достойно поемане на политическата отговорност:

„В България отношението към политическия елит обикновено е свързано с това, че всеки се е вкопчил във властта. Този път и предишния отговорността много ясно беше приета и с всички рискове се отива пак на избори, за да се поиска доверие от избирателите.”

Бъчварова допълни още, че ГЕРБ ще тръгне към предсрочен вот силно мотивирана, а следващ мандат би бил "продължение на правилните политики”.