"ГЕРБ и БСП са системни партии в европейската координатна система - дори те да управляват е по-добре за страната, отколкото националисти да влизат във властта."

Така тази сутрин Йордан Цонев от ДПС отговори на въпроса - как виждат вероятността партията на Борисов и социалистите да съставят общ кабинет. Пред Нова тв той на няколко пъти нападна Патриотичния фронт, като обяви, че Бойко Борисов, когато е съставял това мнозинство, трябвало да мисли "кой ще му приема бюджетите". Той намекна и че в момента в цяла Европа се правели всякакви най-странни коалиции, само и само да не се допускат крайни националисти във властта.

Що се отнася до тях самите, те първо мислели да пренебрегнат битието на опозиционна партия и да подкрепят Бюджет'2017, само и само страната да е стабилна. Но сега вече навлизаме в "особен период"...

"При липса на мнозинство е много опасно да се приеме (бюджетът) на първо четене и между първо и второ да се правят ситуационни мнозинства - може да излезе един финансов Франкенщайн", смята Цонев.

По повод подкрепения от тях на миналите избори Пламен Орешарски, бившият шеф на бюджетната комисия в НС се отнесе в дълго изреждане на достойнствата му: финансовият министър, който ни оставил най-ниските данъци в Европа, най-ниския държавен дълг - около 8 млрд. лв., при когото са дошли най-многото преки чуждестранни инвестиции и фискалният резерв бил най-пълен.

"Нашите избиратели не забравят, те винаги дават за най-доброто гласа си", обясни Цонев подкрепата на ДПС за Орешарски.

Не че нещо, а просто "дошли структурите в София и казали, че го припознават". На въпрос на Ани Цолова - наистина ли е така, или просто Орешарски е "спуснат" от централата на ДПС, той каза, че "разбира се, връзката е много пряка". Цонев не отрече и че това е опит да се преброят гласовете, но не то било основното.

Цялото ръководство на движението обаче обиколило 4 пъти страната и още от пролетта им било ясно, че ГЕРБ ще паднат на тези избори, при това - "когото и да бяха издигнали".

По повод Лютви Местан и резултатте на ДОСТ на изборите Цонев реши "да разкрие нещо за една традиция в ДПС":

"Всички, които предадат ДПС, за тях се говори не с имената им, а с "онзи" и "онази партия", обяви той.

За него Местан се "скрил зад избирателите на ГЕРБ", иначе трябвало да издигне себе си или свой кандидат.

"Най-много се лъже след лов и преди избори – Местан е добър ловец", каза Цонев.

Той отрече думите на Борисов ДПС да са искали "пряк излаз към властта" в замяна на подкрепа.

"ГЕРБ можеха да имат нашата подкрепа срещу нищо. Както 2 години я имаха по важните за страната въпроси", каза себеотрицателно Цонев.

На забележките на водещата дали е срещу нищо или например - за продължаване на бизнеса на някои представители на ДПС, за продължаване на корупционни схеми и гарантиране на безнаказаност, той каза, че "това не е сериозно". То били хипотези, а "ние говорим за политика".