Центърът на Берлин се превърна в истинска крепост заради прощалната визита на президента на САЩ Барак Обама. Той кацна вчера в 17,51 ч. в германската столица, където днес започва официалната му програма – разговор с Ангела Меркел в канцлерството.

Мерките за сигурност са от най-висока степен - 1 плюс. Такива в Германия се въвеждат единствено при ппосещения на президент на САЩ, на британската кралица, папата и президент и премиер на Израел.

Правителственият квартал в Берлин е напълно отцепен заради визитата на Барак Обама.

Всички отходни шахти са заварени, кошчетата за боклук са премахнати, проверен е всеки сантиментър в правителствения квартал. Там се намират канцлерството, Райхстагът, където заседава парламентът, посолствата на САЩ, Франция и Великобритания и най-луксозният хотел “Адлон”, в който нощува Обама. 

Обитателите на околните сгради нямат право да отварят прозорците на жилищата си, а при завръщане у дома са длъжни да се легитимират. Забранен е достъпът на други граждани, както и на туристи до центъра на Берлин, където се намира и Бранденбургската врата.

Блокадата ще продължи до 12,45 ч утре, когато Барак Обама отлита.

Снощи той покани на вечеря Ангела Меркел, която продължи точно три часа – от 19,30 до 22,30 ч. Отбрани ястия и напитки бяха сервирани в специална зала на “Bel Etage” – ресторант за важни гости, намиращ се на втория етаж на хотел “Адлон”.

Най-високото ниво на охрана и мерки за сигурност се въвеждат само при визити на американски президент, на папата, на държавен глава на Израел.

Обама нощува в президентския апартамент на последния 6-и етаж на луксозния хотел. Покоите са с площ от 185 кв. м, цената е 15 000 евро на нощувка. Обслужващият персонал е предупреден да не издава дори какви цветя и плодове са поставени в апартамента. Всичко се следи от служители на спецслужбите.

По програма Обама се среща днес с Меркел в канцлерството, разговорът е насрочен за 15 ч. След час и половина се очакват изявления пред представители на медиите. След това Обама се отправя към хотел “Адлон” за кратка почивка. От 19 ч  Меркел му дава вечеря в канцлерството.

Програмата продължава и утре преди обед, когато пристигат френският президент Франсоа Оланд и премиерите на Великобритания, Италия и Испания  Тереза Мей, Матео Ренци и Мариано Рахой.

В 12,45 ч Барак Обама отлита за Вашингтон с президенския си самолет “Еър форс уан”.