Финландската оръжейна компания "Патриа" (Patria) е възможно да произвежда военни транспортни машини в България.

Дружеството, в което мажоритарен собственик е финландската държава, планира да се включи в модернизацията на Сухопътните войски на Българската армия, предаде "Дарик нюз".

Производителят на спецпродукция предлага трансфер на технологии и производство на военни машини у нас - чрез дялово участие в съответна фирма или чрез даване на лиценз на местна компания.

Финландците произвеждат военни камиони, всъдеходи, миночистачи и бронетранспортьори, а също така и ракетни системи. От 1998 г. работят с трансфер на технологии и програми за местно производство в различни държави по света.

"Сред предимствата на местното производство са сигурност на доставките за въоръжените сили на съответната страна и разкриване на много работни места, обясни вицепрезидентът Марку Койвисто. - Когато става въпрос за модернизация на такъв сектор, изключително важно е всяка стотинка да бъде похарчена по предназначение, тъй като се говори за огромни суми. Има възможност всичко да бъде закупено от чужбина, но има възможност и работата да се прави у дома, с местни доставчици".

Той уточни, че производството в България засега е само идея, както и че до момента не са водени разговори с представители на правителството и министерството на отбраната.

„Нашият проект не е официално започнат. Трябва да се види какво ще реши вашето правителство. И дали производството на местна почва ще бъде част от заданието“, каза Койвисто.