Русия се отказва да бъде член на Международния наказателен съд (МНС) в Хага, предаде ТАСС.

Президентът Владимир Путин подписа днес указ, с който нарежда на външното министерство да уведоми ООН за решението.

Москва подписа Римския статут, с който се учредява МНС като постоянно действащ орган на ООН. Това стана на 13 септември 2000 г. До днес обаче то не бе ратифицирано от парламента, нито подписано от президента.

Решението бе взето само ден, след като Фату Бенсуда - главната прокурорка на базирания в Хага МНС, обяви в годишния си доклад, че включването на Крим и Севастопол в Руската федерация през 2014 г. е равносилно на международен въоръжен конфликт между Русия и Украйна. В годишния й отчет се казва още, че ситуацията в Крим практически представлява окупация на чужда територия.

Снощи пък Общото събрание на ООН прие резолюция за ситуацията с човешките права в Крим и Севастопол, инициирана от Украйна. Русия бе призната за окупатор на тези територии. Това става за първи път в официален документ на международната организация.

Резолюцията потвърждава териториалната цялост на Украйна и непризнаването на анексията на Крим.

Документът бе подкрепен от 73 страни. Сред тях са САЩ и всички членки на ЕС, включително България.

"Против" гласуваха 23 страни. Сред тях са Ангола, Армения, Беларус, Боливия, Китай, Куба, Казахстан, Индия, Иран, Никарагуа, Северна Корея, Сирия, Узбекистан, Венецуела и Зимбабве.

76 държави се въздържаха.