БСП проведе срещи с 4 от парламентарно представените сили днес - Обединени патриоти, БДЦ, АБВ и ДПС. Основните теми - как ще гласуват въпросите от референдума, които Народното събрание е длъжно да разгледа, и как ще се гласува бюджета на ГЕРБ.

Разговорите започнаха малко след началото на извънредното заседание днес и продължаваха по около половин час. Всяка следваща среща обаче избутваше напред уговорената програма, докато накрая не остана време за разговор с Реформаторския блок. Според Найден Зеленогорски от Блока обаче покана въобще не е имало.

ГЕРБ не бяха поканени на срещите и заявиха, че така или иначе не искат да разговарят с БСП.

"Днес няма да правим обобщаващото си изказване, тъй като не успяхме да се видим с всички. Не е коректно по средата на разговорите да ги коментираме", заяви след последната среща лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Обединените патриоти" - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, плюс депутати и от ПФ, и от Атака - също нямаха коментар, освен да кажат, че са обсъждали бюджета. ДПС също отказаха да коментират детайли.

"Това бяха първи разговори, разговорите продължават, така че няма да правим изявления", заяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

От БДЦ отбелязаха, че бюджетът трябва да се приеме на първо четене, защото е ключов за държавата. Другата формация в парламентарната група - "Народен съюз", обаче са на мнение, че трябва да има сериозни промени в данъчните закони и не може проектозакона да се приеме просто така. 

Според Росен Петров обаче цялата парламентарна група е за твърдо приемане на мажоритарното гласуване както е в референдума - всички депутати, в два тура.

Лидерът на АБВ Георги Първанов бе на срещата (макар да не е депутат) и говори най-обстойно за нея. Той заяви, че АБВ са "за" мажоритарно гласуване, но:

"С уточнението да е смесена система - 50/50, половината депутати да се избират пропорционално. Това са едва първи стъпки към промяна, която трябва да продължи с избирането на Велико Народно събрание."

Според него субсидията на партиите трябва да се намали, но не на 1 лв, а трикратно - т.е. между 3 и 4 лв. Той обаче изтъкна, че сегашният парламент не е легитимен, затова не е ясно дали има моралното право да променя Изборния кодекс.

По отношение на бюджета бившият държавен глава заяви, че АБВ е опозиция и съответно няма да го подкрепи на първо четене, но ако мине, ще гласува за ключови пера на второ. Какви са те Първанов не разкри.

Очаква се утре парламентът да разглежда оставката на кабинета като първа точка, а бюджетът ще се обсъжда в четвъртък. Дебатите по него вероятно ще продължат и в петък, уточни председателката на парламента Цецка Цачева.

От парламента Корнелия Нинова пристигна в студиото на бТВ.

Тя бе попитана дали победата на Радев е негова, на БСП или пък е загуба на ГЕРБ.

"От трите по малко. Има негативен вот към правителството и политиките, които водеха. Борисов сам се вкара в тази ситуация да обвърже резултата като вот на недоверие към кабинета", отговори лидерката на БСП.

Те бе категорична, че между социалистите и ГЕРБ няма уговорка. Радев бил издигнат по-рано въпреки трудностите. Хората трябвало по-рано да видят кампанията, тезите, дебатите и кандидатите.

 "За два месеца чух безкрайно много небивалици като например, че Радев е договорен в Москва по време на мое посещение, после че е договорен във Вашингтон, пак при визита. А най-нормалното в тази ситуация е следното - не е говорено нито с Москва, нито с Вашингтон, нито с лобита. Това е нашият кандидат. Нека сложим край на това политическо мислене", заяви Нинова.

Тя се надява времето бързо да разсее твърденията, че с Радев погледът на България ще бъде обърнат повече към Москва, отколкото към Брюксел и Вашингтон.