«Германия е истинска демокрация. В нашето общество няма място за радикални и готови за насилие ислямисти», заяви днес вътрешният министър на страната Томас де Мезиер.

Християндемократът и приближен до канцлерката Меркел направи изявление, след като по-рано днес забрани салафисткото движение «Истинската религия».

Де Мезиер даде да се разбере, че със забраната правовата държава дава ясен сигнал за проява на нетърпимост към злоупотреба с религия от страна на лица, които подкрепят терористични организации.

На въпрос защо едва сега идва забраната той поясни, че е трябвало да бъдат събрани достатъчно доказателства. В противен случай от «Истинската религия» можели да се обърнат към съд. Времето до произнасянето му ислямистите биха могли да използват за противодържавни актове и насилие.

Преди оповестяването на забраната бяха извършени обиски на 190 жилища, офиси и друго имущество на салафистите предимно във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия, Хесен и Хамбург.

Организацията на родения в палестински бежански лагер и живеещ в Кьолн Ибрахим Абу Наги (52 г.) е известна от години с кампанията си «Чети!» В цяла Германия се раздават милиони безплатни екземпляри от «Корана», щандове имаше дори край Бранденбургската врата в Берлин. 

В това, разбира се, няма нищо лошо. Силите за сигурност обаче са категорични, че сдружението «Истинската религия» упражнява друга дейност, която е насочена срещу конституционния ред в страната, насажда вражда срещу други релгии и налага религиозен тоталитаризъм.

В заповедта за забрана се посочва също, че салафисткото движение одобрява джихада и сформира центрове в Германия за привличане и обучаване на ислямисти. По официални данни техният брой е 140 младежи, тъмната цифра е далеч по-голяма. От «Истинската религия» издирват и лица с ислямистка нагласа, които са готови да заминат за Сирия и Ирак и да се бият на страната на «Даеш» („Ислямска държава“).

«Няколкостотинте членове на сдружението разделят света на два лагера, то застава на позициите на враждата дори срещу мюсюлмани. Това движение величае убийства и терор. Ние не искаме Германия да изнася тероризъм. Систематично накърняване на нашите ценности няма нищо общо с религиозни свободи», заяви Томас де Мезиер.

Той изрично благодари на контраразузнаването и на силите за сигурност, които са работили в тясно сътрдничество при разкриване на престъпната дейност на сдружението «Истинската религия».