"Популистки предложения между първо и второ четене могат да сринат бюджет 2017, предложен от кабинета на ГЕРБ. Не може друг да казва как ще се харчат парите ни."

Това обяви днес пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов. Така той коментира разминаването на позицията на ГЕРБ и правителството да бъде ли изтеглен бюджетът от НС или не.

Тъй като сме в предизборна обстановка, вече има популистки предложения, които ще влязат между първо и второ четене на бюджета и може да бъдат гласувани, смета Горанов.

Едното от тях е на Патриотичния фронт. Идеята е минималната пенсия да се повиши до прага на бедността, или около 300 лева. Това ще струва на бюджета 1,5 милиарда лева и той няма да издържи.

Другото предложение е на БСП и предвижда премахване на плоския данък. Ако това стане, отново ще има увеличение на сивата икономика и по-малка събираемост.

Горанов коментира и фалита на КТБ. Според него най-голямата грешка на държавата е оставянето на квестори в банката в продължение на повече от година, докато тя бе под специален надзор. През това време те са направили безобразни сделки с цесии. С влизането на синдиците ситуацията се е променила.

Той потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи въпросите на референдума на Слави Трифонов, защото българските граждани го искат, въпреки че има резерви към въпросите.

"Представяте ли си, че утре има референдум с въпрос "Искате ли да не плащате данъци?", попита риторично Горанов.

Горанов нападна и досегашните коалиционни партньори на ГЕРБ и по специално ДСБ. Той припомни, че КТБ е създадена още по времето на Иван Костов.

Той отдели специално внимание на кръга "Агнешки главички" и как се е случвала приватизацията през 2000 г. Горанов явно имаше предвид тогавашния разградски депутат от СДС Никола Николов, нарочен за създаването на този кръг и приватизацията на редица държавни фирми.