В художествената гимнастика бушува скандал за методите на популярната в Бургас треньорка Елена Симеонова от клуб Олимпия. Местната телевизия Канал 0 разпространи видео как Симеонова крещи на състезателките си - малки момичета, обръща се към тях на "ма" и ги дърпа за ушите.

След това - пред камерата на същата телевизия, специалистката заявява, че това е нормално, нищо не се е случило.

Много интересна е реакцията на бащата на 11-годишната гимнастичка от Несебър. Альоша Бредалиев не вижда проблем и дори е възмутен от реакциите в медиите, социалните мрежи и т.н.

"Детето ми обича треньорката Елена Симеонова повече от семейството си, заедно спят, заедно се хранят, разкри бащата пред burgasinfo. - Разпространеният клип в социалните мрежи се отразява зле на концентрацията на децата. Възмутен съм. Тя не го пребива. Няма никой право, освен ние, да търси отговорност, ако има някакъв проблем. Аз не виждам такъв! От осем години сме с тази треньорка.“

"Кой дава право на хора, които не познават мен и треньорката да пишат коментари?", гневен е Бредалиев.

"Всяко мое действие е достояние на родителите и не мисля, че нещо нередно е извършено. Както ги тренирам в присъствието на родителите, така е и когато тях ги няма. В крайна сметка тези деца са спортисти. Кой определя кое е допустимо и кое не е допустимо? Говорим за спорт! Няма да отговорям на коментирате, които са глупави. В моите действия няма умисъл. Целта не е да бъдат малтретирани децата. Знаете ли колко точки има на ухото, които могат да стимулират?!“, казва треньорката.

Скандалът избухва точно преди началото на държавното първенство за девойки по художествена гимнастика в Бургас. В залата е и шефката на федерацията Илиана Раева. Първоначално тя отказа коментар.

След това обаче Раева публикува изявление във фейсбук, впоследствие официализирано и от федерацията:

"Като председател на БФХГ, бивш треньор и бивш състезател нееднократно съм заявявала своята позиция за това каква трябва да е методиката на работа със състезателките. Треньорите са подложени на всекидневен тежък труд, така, както и техните състезателки, но това не е причина да бъдат загърбени педагогическите умения и да се даде воля на емоциите и страстите. Треньорът трябва да бъде и добър психолог, и добър педагог, освен добър треньор.

Елена Симеонова е треньор отдаден изключително на любимия си спорт, но е допуснала сериозна грешка в работата си. Имах възможност да разговарям с нея, с майката и състезателката. Родителите на състезателката са присъствали на въпросната тренировка и пред медиите днес са защитили треньорката Елена Симеонова. Майката, с която успях да разговарям спокойно ми обясни, че дъщеря и обича безкрайно треньорката си и не може да живее без тренировките. Състезателката ми каза усмихната, че е журналистите са я разпитвали, и че много обича треньорката си. 

Надявам се медиите, които са направили интервютата със семейството, както и медията направила въпросния клип предизвикал основателно възмущение да ги направят достояние до широката общественост, за да могат хората да се запознаят с гледната точка и на семейството."