Партията на бившия френски президент Никола Саркози - "Републиканците", внесе в парламента подписка с искане за импийчмънт на държавния глава Франсоа Оланд.

Много малък е шансът процедурата за отстраняване да успее, пише в. "Монд". А и да припомним, че изборите за нов президент са през май догодина.

79 депутати от "Републиканците" са подписали петицията, в която се отправят обвинения, че Оланд е нарушил закона за държавната тайна и е разгласил секретна информация. Народните представители имат предвид статия във в. "Монд" от август т.г. В нея президентът описал подробно каква е била подготовката за атака през 2013 година срещу позиции на терористите в Сирия. И това било разпространяване и издаване на секретен документ, твърдят хората на Сарко.

Сред подписалите проектодокумента за импийчмънт е и бившият премиер Франсоа Фийон.

Процедурата за сваляне на президента във Франция е узаконена едва от началото на 2014 година. Самият Фийон признава, че едва ли тя би могла да мине през парламента, защото управляващите имат солидно мнозинство.

Никола Саркози е претендент за поста държавен глава. Той обаче има голям съперник по пътя към Елисийския дворец. Това е неговият съпартиец и бивш премиер Ален Жюпе, който във вътрешнополитическия дебат е по-напред сред кандидат-президентите. На 20 и 27 републиканците трябва да определят чрез гласуване своя единен кандидат за държавен глава.