Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дори въпросите от референдума да бяха задължаващи, първият от тях - за мажоритарно избиране на всички депутати в два тура - няма как да бъде пряко приложен и пряко изпълнен. Това каза пред Клуб Z председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"При всички положения би следвало парламентът, за да го приложи в законодателството, да прави изменения на действащи нормативни актове. Тук няма как да се случи прякото действие, както е в алинея първа. Трябва да се създаде режим, даже да се преструктурира не само начина на избор, а и цялото Народно събрание", изтъкна той.

Спомената алинея първа е от чл. 23 на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление - или закон за референдумите, и гласи:

1) Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Макар по закон решенията от референдум, когато той е задължителен, да не могат да се променят от депутатите, в този случай въпросът ще промени из основни цялата избирателна система.

"В крайна сметка Инициативният комитет би трябвало да възприеме, че при всички положения този институт би следвало да се приложи допълнително. И тук проблемът не е в 13 000 бюлетини. Това е един принципен въпрос, който ще бъде предмет на обсъждане", заяви той.

И припомни, че ГЕРБ са внасяли подобни законопроекти и то два пъти - през 2013 и 2014 г. Народните представители на ГЕРБ гласуваха и "за" въпроса за мажоритарно гласуване, предложен от президента Росен Плевнелиев през 2015 г., но тогава депутати от Реформатоския блок се въздържаха и въпросът отпадна.

"Ние тогава бяхме предложили и двата варианта - за да не стане Народното събрание национален общински съвет, бяхме предложили да се запазят 32-та МИР, в които да има и мажоритарен избор. 32, 64 или 96 мажоритарно избрани народни представители, или направо наполовина."

На въпрос дали тогава след президентския избор ни очаква нов голям ремонт на Изборния кодекс, който бе променян три пъти тази година, Кирилов отговори:

"Нека се концентрираме върху реалността и конкретиката, все пак сме в друг избор в настоящия момент."

Коментари

Без МИР-ове

"да се запазят 32-та МИР, в които да има и мажоритарен избор. 32, 64 или 96 мажоритарно избрани народни представители, или направо наполовина." - Никакви такива. Едномандатни избирателни райони с приблизително равен брой избиратели. Да това предполага ново райониране за изборите. Сложно е, но трябва да го направите. Молете се на хората да приемат немската система, но с два тура за мажоритарните предложения.
ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

ЧУДЯ СЕ!

Дали Кирилов е по-ентелигентен от Цвъцето, или е от породата на Цвета КараФидосова?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.