И двете кандидатки за кмет на столичния район "Младост" - издигнатата от ГЕРБ Мария Илиева и независимата, но подкрепена от "Нормална държава" на Георги Кадиев Десислава Иванчева, изразиха готовност да работят за запазването на зелените площи в квартала от застрояване. 

Двете дами, които ще се срещнат на балотаж тази неделя, дебатираха тази сутрин в ефира на бТВ.

Те не показаха някаква съществена разлика в политиките, които искат да водят, като обещаха, че имат варианти да блокират строежите. Илиева увери, че ще се проверят всички решения на предишната кметица на района - Цвета Авджиева, също от ГЕРБ, която подаде оставка през август, след като избухната протести срещу презастрояването на района. И обеща нов закон, който ще реши проблемите, останали от предшественичката й.

"Дали този закон ще бъде приет? Как ще изчезнат тези терени?", попита Иванчева.

Илиева заяви, че не планира да спре развитието на района, а само да ограничи нередовните строежи.

"Там, където има пропуски, ще вземем мерки, но там, където вече се строи, не може да го спрем", заяви тя.

Основна теза на Иванчева срещу кандидатурата на опонентката й беше, че ГЕРБ вече 15 години управляват София и "Младост", но няма подобрение, а проблемите се замитат. 

Илиева избра да защити предшественичката си:

"Мисля, че никой не може да отрече направеното за района."

Модераторът Антон Хекимян попита Иванчева как така е независима, а е подкрепена от Георги Кадиев и партията "Нормална държава", а развълнувана домоуправителка от "Младост" директно заяви, че инициативният комитет зад нея е "функция на Кадиев". Същата госпожа заяви, че детските площадки са "едни боклучарници", защото нито една майка не чистела.

"Аз съм избрана от гражданите, от инициативен комитет. Г-н Кадиев и неговата партия изпратиха хора след това", подчерта Иванчева. "Това е политическа игра, която се опитват да втълпят на хората, че съм пионка на г-н Кадиев."

На въпрос за професионалната си компетентност отговори, че управлява фирма за международен транспорт и има магазин за козметика, но сега работи основно за референдума в района.

Друг жител на "Младост" пък атакува Илиева, като изтъкна, че тя всъщност не е жител на района, на който иска да е кмет.

"Не живея в "Младост", живея в София. Какво значение има адресната регистрация в случая? Аз съм управлявала хора, бюджети, имам професионалната компетентност, познавам района прекрасно", заяви тя.

И подчерта, че според нея е адекватно да е издигната от партия - така е ясно кой носи отговорността.