Европейската комисия публикува днес най-критичния от всички досегашни доклади в 11-годишните присъединителни преговори на Турция с ЕС. Репресиите след неуспешния опит за преврат на 15 юли връщат страната назад политически и отдалечават и без това далечната ѝ и неясна перспектива за членство, даде да се разбере Брюксел.

"Опитът за преврат на 15  юли беше атака срещу демокрацията сам по себе си. Предвид сериозността на ситуацията бърза реакция срещу заплахата беше легитимна", каза еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан, представяйки днес доклада. "Обаче големият мащаб и колективната природа на взетите през последните месеци мерки създават много сериозни безпокойства. Турция като страна-кандидатка е длъжна да отговори на най-високите стандарти в областите на върховенството на закона и на основните права. В тазгодишния доклад ние следователно подчертаваме, че Турция се връща назад в областта на върховенството на закона и основните права". 

Основания за този извод според Комисията са ограничаването на независимостта на правосъдието, на свободата на изразяването и на основните демократични стандарти след неуспелия опит за преврат.

От края на септември т.г. 40 000 души са задържани и повече от 31 000 са останали в ареста, включително 81 журнаристи; 129 000 държавни служители или са временно отстранени от работа и или - уволнени; цел на репресиите са главно военни, съдии, учители, учени, журналисти.

Над 4 000 институции и частни компании са затворени, а активите им - конфискувани от държавата. Други 10 000 държавни служители са уволнени с декретите под извънредното положение обявено след преврата и продължено с три месеца на 3 октомври. Продължават затварянето на медии и арестите на журналисти. 

"Тези действия, включително обсъжданията за връщане на смъртното наказани, изглеждат все по-несъвместими с официалното желание на Турция да стане членка на ЕС. Време е от Анкара да ни кажат какво всъщност искат", каза Хаан.

Той не скри, че ред държави-членки искат ЕС да прекъсне преговорите за членство с Турция и да ѝ наложи санкции. Публично за това бяха призовали по-рано Австрия и Люксембург.

Комисията не излезе днес с конкретна препоръка към държавите какво да правят с турските преговори. Техните външни министри се очаква да се произнесат по това на съвет през декември, каза Хаан.

В отделно интервю с Ройтерс днес той заяви, че турската кандидатура за членство виси на косъм.

ЕС трябва да реши бързо какво да прави с нея, призова днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно изявление.

"Преосмислете я, но не се бавете в преосмислянето. Вземете окончателното си решение", каза той. 

"Докладът не благоприятства отношенията между ЕС и Турция", каза днес на пресконференция в Анкара турският министър по европейските въпроси Йомер Челик.

 ЕС разчита на Турция да спира вълните от нелегални мигранти към Европа съгласно сделка сключена през март т.г. Но няколко пъти след преврата европейските лидери подчертаваха, че в името на този интерес ЕС не бива да прави компромиси с принципите и с ценностите си.