ДПС е против задължителното гласуване, съобщи в предаването "Седмицата" на радио "Дарик" шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси и зам.-председател на организацията Йордан Цонев.

Не трябва едно право да се превръща в задължение, коментира Цонев.

Парадоксалното според него е, че ДПС щяло да спечели при едно задължително гласуване, защото статистиката показвала, че при увеличаване на процента на гласувалите организацията взимала повече гласове.

Нека темата влезе в парламента, тогава ще видим, каза Цонев.

Ще подкрепим правителството на вота на недоверие, категоричен е Цонев за петия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който ГЕРБ внесе тази седмица.

На Бойко Борисов трябва да му стане ясно, че кабинетът няма да падне с вот на недоверие, заяви Цонев.

Кабинетът ще подаде оставка, когато двете партии вземат решение за това. Фискалната политика на Орешарски е в пъти по-добра от тази на правителството на Борисов, няма как ГЕРБ да иска оставка по такива причини, смята Цонев.

Цонев обясни и мотивите за това изборите да са в края на годината с бюджета за следващата година, "Южен поток" и преговорите с ЕС за следващата финансова рамка.

30 октомври е срокът за внасяне на бюджета. Даже на 15 септември да са изборите, няма да стане в срок. Кабинетът има да довърши някои неща - преовори с ЕС за финансовото споразумение за следващите 7 години, да се концентрира върху няколко антимонополни закона, които трябва да се довършат, обясни Цонев.

Освен това трябвало да се продължи и изпълнението на газопровода "Южен поток":

Преговорите по "Южен поток" трябва да бъдат съобразени с изискванията на Брюксел. Важно е Брюксел да даде ход на този проект, защото той е важен за нашата икономика. Важен е и за Европа, каза зам.-шефът на ДПС.