По нареждане свише турското правителство води безпощаден курс спрямо критично настроени граждани. Арестуват се политици и журналисти, суспендират се преподаватели, съдии, военни и полицаи.

Реакцията на германското външно министерство е категорична – Федералната република дава възможност на всички преследвани по политически причини турски граждани да получат убежище в страната.

“Всички критични умове в Турция трябва да знаят, че федералното правителство е солидарно с тях. Германия по принцип е отворена за тях. Тези хора могат да подадат молби за получаване на политическо убежище. Това не се отнася единствено за журналисти”, обави днес пред в. “Ди Велт” германският заместник-външен министър, социалдемократът Михаел Рот.

Той уточни, че молбите ще се разглеждат по съответния ред.

Политикът не пести и критики към Анкара, с което обясни и предложението на официален Берлин: 

“Това, което понастоящем се случва в Турция, няма нищо общо с разбирането ни за европейски ценности, правова държава, демокрация и свобода на медиите. Ето защо нашият отговор на действията на турското правителство е кристално ясен: Не така!”

Михаел Рот припомня, че се очаква утре в Брюксел да бъде оповестен докладът на ЕС по напредъка при преговорите за прием на Турция в съюза и че той е крайно критичен.

“Европейската комисия съвсем трезво, ясно и критично ще посочи, кое в Турция върви зле или дори е в застой. За жалост то е твърде много”, е мнението на Рот. 

Същевременно той предупреждава преговорите с Анкара да не се прекъсват:

“Подобна стъпка би довела до загърбване на западноориентираните турци и до тяхната изолация.”

Да припомним, че след проваления опит за преврат на 15 юли в Турция са в ход невиждани репресии срещу широки кръгове от обществото. Удари се стоварват върху образователната система, медиите, въоръжените сили и правосъдието. Над 35 000 души са в арести, десетки хиляди са уволнените. 

Последните арести са на журналисти от критичния спрямо правителството вестник “Джумхуриет” и на депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).