Бившият премиер Иван Костов обяви, че неговият избор преди втория тур на президентския вот е ясен - това е изборът на българските възрожденци, а те са били европейски.

Това заяви Костов в интервю за Нова тв. Той призна, че резултатът от първия тур, при който кандидатът на левицата ген. Румен Радев победи кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева, го е изненадал. Анализира и причините, довели до това и кой от кандидатите къде стои по отношение на Брюксел и Москва:

"Резултатът е изненадващ. Има много комплексни причини. Това е пропагандна война. Като направихме анализ на темите на кандидатите, при пропагандата останата темите българското членство в ЕС и НАТО, нелегалните емигранти и санкции и контрасанкции. Направихме анализ по тези три теми кой къде стои"

"Цецка Цачева е по-близко до Брюксел, отколкото останалите. В периферията на това говорене е и Татяна Дончева. Пламен Орешарски не се ангажира с нито една от трите теми. Румен Радев, Калфин, Каракачанов са близо до тезите на Москва, обясни Костов. 

Той припомни, че ключовите страхове в европейските медии след първия тур са били дали тръгваме към Русия. Бившият премиер обаче заяви:

"Президентът по никакъв начин не може да промени курса на България, но може да се направи крачка към другата цел - политическа дестабилизация. Това значи следното - дали има риск страната да отиде на предсрочни избори. Това се нарича политическа криза".

По думите му този риск в момента е висок. А вторият тур ще се реши именно от това дали избирателите на "Обединените патриоти", Веселин Марешки и т.н. биха искали предсрочни парламентарни избори или не. Това донякъде зависи и от решението на партийте и лидерите им кого ще подкрепят на втория тур. Зависи и от това доколко хората са повлияни от руската пропаганда у нас.

Според бившия лидер на ДСБ обаче по-важна ще е реалната, а не публичната подкрепа на партиите и техните лидери и това ще реши изхода от балотажа.

Костов заяви, че би бил "тесногръд учен", ако не признае, че освен пропагандата, свързана и с Русия, у избирателите вероятно има и негативизъм спрямо управлението, неодобрение на управленски, коалиционни или некоалиционни решения и т.н. Според него въпросът е, че "крайният риск е отслабването на политическата система, идването на приятели и предатели на власт - тези рискове ще рикошират навсякъде - инфраструктура, икономика, здравеопазване - дай Боже да не се случи".

На въпрос ако беше Бойко Борисов, щеше ли да подаде оставка след първия тур, Костов отговори:

"Радвам се, че не съм нито Бойко Борисов от вчера, нито Иван Костов от онзи ден".  И отказа да даде оценка добро или лошо лешение беше неподаването на оставка.

Попитан дали на базата на резултатите на Веселин Марешки и на гласуването за референдума, предизвикан от Слави Трифонов може да се каже, че има потенциал за нови партии, Костов заяви, че между представянето на президентски избори и това дали някой ще успее да се наложи в политиката няма пряка връзка. Защото е виждал и хора, които се представят добре на президентски вот, но от това нищо не следва и не успяват да се позиционират трайно в политическия спектър на страната.

Костов каза още, че цените на горивата може и да са повлияли на президентския вот. Той обясни, че след 2012 г. у нас разликата между цените на суровия петрол и на горивата се разширява - тоест петролът поевтинява, но горивата - не. Оказва се, че при по-скъпо производство и суровина в Европа, цената на горивата там е чувствително по-ниска, отколкото в България, където суровината е по-евтина и разходите за производство - доста по-ниски. Това се наблюдава след октомври 2012 г. и досега. 

Бившият премиер обяви, че българският пазар на горива е генерирал огромни печалби от разликата в цената, след като КЗК през 2012 г. е обявил, че няма картел. По думите му е трябвало да бъде установен пълен контрол върху терминала "Росенец" по отношение на данъци, акцизи, да има контрол върху данъчните складове за течни горива и т.н. По думите му свръхдоходите от високите цени на горивата у нас най-вероятно са изнесени от България, предимно по посока на Русия, но и към останалите уличени в картел сега компании. 

"Те не са виновни. Виновна е държавата, че не си спазва законите. Който и да дойде тук - ще злоупотреби. Виждате, че според КЗК сега в картела са всички. Това значи, че просто са намерили бостан без пазач".