Нека г-н Митов да си отговори на въпроса: той уважава ли Хенри Кисинджър като дипломат - защото Кисинджър излезе със специална позиция, че Крим е особен случай.

Той откъде ще си вади виза за Крим в момента – от Русия или Украйна? 

Естествено, че има нарушение на международното право. Но фактът е, че в момента над Крим се вее руски флаг. Каква ще е позицията на въпросния министър – ще хване автомата и ще отиде да освобождава Крим ли?

Това попита кандидат-президентът Румен Радев по повод коментар на външния министър, който го обвини в студиото на БНТ, че е поддръжник на това Крим да остане руски.

Г-жа Цачева и нейният антураж се опитват да превърнат тяхната лична загуба в национална трагедия, каза Радев за призивите на ГЕРБ да не се гласува вляво.

Важното е, че те загубиха градовете. Загубиха младите хора, загубиха образованите хора – интелигенцията. Виждате ли, България ще изчезне, ако ГЕРБ падне!

Относно атаките от страна на действащи министри, той отговори, че "тяхното печално реноме" дори мобилизирало много хора да го подкрепят.

Разбира се, че съм за НАТО и ЕС, разбира се, че няма да стане отклонение от този път, декларира Радев.

Според него това, че "няма да ходи в парламента да прави пазарлъци", е гаранция,че не помага за ново правмителство на ДПС и БСП.

В момента изтупват брашнения чувал на антикомунизма, заключи Радев за атаките срещу него.

По-рано през деня той каза, че неговите опоненти са обзети от паника след разгрома на първия тур в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ на БНР. 

[[nid:46714]]

Казвам разгром не заради процентите - тук не говорим за някакви си 3-4 процента, но стана това, че те загубиха в София, Пловдив. Те загубиха в големите градове. Те изобщо загубиха в градовете на България. И нещо много по-страшно за тях - загубиха подкрепата на хората в активна възраст, на образованите хора.

Предполагам, че вече сте виждали и разбивката на "Галъп". Там има интересни таблици и интересни данни. Това разби мита, че за тях са всички образовани, интелигентни млади хора. 

Според него се усеща пълното политическо безсилие на противниците му, които в опита си да излязат от ситуацията, се превръщали в дилъри на страх.

Първата мантра, първият страх е, че виждате ли, идва чудовището БСП-ДПС. Не го връщам аз. Те забиват този пирон в съзнанието на хората. Те бъркат президентските с парламентарните избори. Това са едни безпочвени внушения.

Много ясно казах, че не съм водил и не водя никакви пазарлъци с партийни централи. Разчитам на гласовете на всички българи. Това го заяви и г-жа Нинова. Слушах и пресконференцията на ДПС – няма никакъв, явен дори, намек за подкрепа към мен. Те ще гласуват за промяната, каквото и да значи това. Но нека видим данните. Г-жа Цачева в смесените региони, ако видите данните от ЦИК, има два пъти повече гласове от мен.

При данните от Турция Цачева също води пред Радев, както и при различните от българския етнос в социологическите разбивки, отчете той и оцени като дилърство на страх и твърдението, че би променил евроатлантическата ориентация на България:

Дилърство на страх в условията на пълно политическо безсилие. Даже не генерал Радев, а как го казваха - Червения генерал. Ами нека се строят Цачева, Москов, Ненчев, нека си покажат дипломите, да планират като мен 10-15 учения в системата на НАТО, с много полети, с много рискове, с реални действия. Тогава да се мерим кой какъв е. Така просто звучи несериозно. 

България има ясна евроатлантическа ориентация и това никога, абсолютно никога не е било поставяно от мен за някакво разглеждане. Но ние в момента сме повече консуматор на решения в съюзите, в които членуваме. А трябва да станем генератор на решения в рамките на тези съюзи. Ето това управляващите не могат да постигнат. И рано или късно те усещат, че ще им се потърси отговорност за много пропуснати ползи от членството ни в тези съюзи. В никакъв случай няма смяна на ориентация, това е плашилото, което в безпомощност те размахват. И виждате ли, г-жа Цачева ще се изправи с гърди, ще брани всички млади от червения генерал, който ще ги лиши от тяхното бъдеще.

Напротив, видяхме какво мислят младите за нея. 

По-рано днес Цачева се обърна именно към младитге след срещата си с РБ, като ги заплаши, че не помнят комунизма.

Според Радев страната ни има право да търси по-изгодни за своите граждани и бизнес условия в отношенията си с Русия: 

Защо трябва еврофилията непременно да означава непременно русофобия? За тях евроатлантическата мантра означава непременно "враг с Русия". За мен това е нездравословна позиция. 

Румен Радев оцени министъра на отбраната Николай Ненчев като отдавна компрометиран и дискредитиран министър, който е вреден за националната сигурност. Той допълни, че страната ни има собствена авиация, а заплаща съвместните дейности по Air policing. 

Кандидат-президентът припомни, че е поканил опонента си Цецка Цачева на дебат още миналата седмица и обеща да се яви на такъв, когато двата щаба се разберат

Благодаря, че тя приема, каза Радев. 

Това - по повод дошлата днес покана и от отсрещната страна.

Ген. Румен Радев отвърна и на критиките относно липсата му на политически опит:

Признавам - нямам опит в политически зависимости, в бизнес интриги, в корпоративни схеми. Много съм "зле". Нямам опит като други хора от отсрещната страна, да сменям партия след партия, само и само да извличам някакви облаги или да стоя на власт.

Но имам опит, който те нямат. Имам опит как се работи всеотдайно за България.

Кандидатът за президент НА БСП Румен Радев приема отправената покана за дебати от страна на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, съобщиха от централата на БСП по-късно. От там предлагат диспутът да се състои в четвъртък (10 ноември) по БНТ от 20:30 часа.

Това ще са едва вторите дебати между двамата за цялата кампания. И Цачева, и Радев отказаха да се включат в дебати с кандидатите на другите политически сили и инициативни комитети.



От "Позитано" по-късно съобщиха и че кандидатът за вицепрезидент на БСП Илияна Йотова, кани на дебати кандидата за вицепрезидент на ГЕРБ Пламен Манушев на 9.11 (сряда) от 8:00 часа в Нова телевизия.