„Това управление се срина пред очите ни с вота на българските граждани, има 1/4 подкрепа”.

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира резултата от изборите. По думите му вотът е създал сериозна политическа криза, защото първите двама претенденти за президент дори не събират 50% от вота на гласувалите граждани. Той коментира и ситуацията в ГЕРБ, след като вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че той е бил "за" оставка на правителството при загуба на първия тур.

"Пред очите ни се разпада ГЕРБ – Томислав Дончев говори едно в едната телевизия, Владислав Горанов и Лиляна Павлова, ДПС крилото в ГЕРБ, не дават властта, карат се с него през студиата. Бойко Борисов не може да си намери една изгладена риза, дава пресконференция по пуловерче… Ще допуснем ли това пространство да бъде заедно от националисти и популисти?", попита Кънев.

Въпросът му бе част от темата за бъдещето на Реформаторския блок. По думите на Кънев е очевидно, че той е изчерпан, но ДСБ са удържали на подписа си под него, който беше за пълен цикъл от избори - парламентарни, местни, европейски, президентски. Този цикъл е приключил в 20 часа снощи с края на изборния ден, обясни Кънев. И подчерта, че до момента в името на подписа си под дясната коалиция той и партията му са изтърпели въпросите за "разкраченото положение" между властта и опозицията.

По думите на Кънев оттук нататък трябва да се търси вариант за десницата, но ДСБ с участници в това управление няма да преговаря. За да излезе от политическата криза, "в която Бойко Борисов ни набута, България трябва да има силна, дясна алтернатива, а не да се пилеят гласове по популистки кандидати с неясно бъдеще и минало", заяви той.

"Ние сме опозиция на това управление", продължи Кънев и даде пример как хора от партньорската партия в РБ - НПСД, са работили за Цецка Цачева там, където имат структури.  Кънев обвини част от другите партии в Блока, че са работили за кандидатурата на Цецка Цачева, а не за тази на Трайков.

"Давам за пример Джебел , където представител на реформаторите е бил председател на изборна секция, само че от името на ДОСТ, които подкрепиха кандидата на ГЕРБ. Освен това партията на Корман Исмаилов работи изцяло за ГЕРБ на местата, където имат структури. Мисля, че това е толкова ясна картина на тази изчерпаност на проекта Реформаторски блок, който в досегашния си вид е доказано неработеща политическа формула и политически разкрачена по редица въпроси", каза още Кънев.

Той намекна, че здравният министър Петър Москов може да бъде изключен от Демократи за силна България, ако реши да остане сред управляващите.

Според лидера на ДСБ пред останалите партии от Реформаторския блок предстои да вземе ясни решения - дали ще обявяват обща подкрепа за Цецка Цачева на втория тур и ще останат ли във властта. Ако отговорите са положителни, но ДСБ няма да участва в нови преговори за бъдещето на РБ. На въпрос дали това значи, че ще се върви към нов политически проект, Кънев заяви: "Естествено".

По думите на Кънев с резултата от изборите ДПС излиза от балотажа, те са n-та политическа сила. Той обясни, че резултатът на Красимир Каракачанов, макар и трети, е по-нисък от този на Волен Сидеров на по-предишните президентски избори. Тоест не е постигнато нещо повече, просто са се обединили националистите за този вот. Той обаче подчерта резултата на Веселин Марешки от 10 на сто от избирателите с изричната уговорка, че с него имат различия по геополитическите въпроси.

Радан Кънев коментира, че профилът на избирателите на Марешки е такъв, че тези хора вероятно биха гласували за Трайчо Трайков, "ако министрите от РБ не бяха допуснали Бойко Борисов да им набие шамарите един петък в средата на кампанията”. Ставало дума за избиратели с образование и бизнес, които се борят с живота и които са дълбоко разгневени от корупцията. РБ обаче са изпуснали шанса да привлекат протестния вот:

„Никой не разбра дали гласуваме Меглена Кунева да остане в правителството, или Трайчо Трайков да стане президент”.

Кънев каза, че при обиколките си в страната се е запознал с родителите на ген. Румен Радев, но „политическата майка на г-н Радев е г-жа Корнелия Нинова, не търсете от мен симпатии и подкрепи”.