В Берлин е задържан 27-годишен чужденец по подозрение във връзки с терористичната организация “Даеш” (“Ислямска държава”), съобщи днес говорител на Главна прокуратура.

По първоначални данни арестуваният е сириец. Вестник "Ди Велт" обаче съобщи на сайта си, че става въпрос за тунизиец, позовавайки се на източник от силите за сигурност. Според изданието името му е Ашраф ал Т. Негови съседи твърдяли, че изглеждал като обикновен гражданин, нямал брада, обличал се като европеец. Бил учтив, говорел добър немски. Той обитавал жилището с връстник германец, който предстои да бъде разпитан.

Объркването на националността идва най-вероятно заради фалшив паспорт, с който мигрантът е пристигнал в Германия през миналата година. Официален Берлин обяви Тунис за сигурна страна и така той не би имал шанс да получи нито право на пребиваване в страната, нито убежище. Такова се предоставя на сирийски бежанци.

Арестът е бил извършен снощи в жилище, наето под наем на ул. "Колоненщрасе" в централния западноберлински квартал "Шьонеберг".

Предстои днес съд да се произнесе дали на задържаният ще бъде наложена мярка постоянен арест. Ако това стане, както се очаква, мъжът ще бъде преместен в строго охраняван затвор към Главна прокуратура в град Карлсруе.

Задържаният на път към следствен затвор.

Според в. "Ди Велет" арестуваният представлявал "висока степен на опасност". Немските сили за сигурност са получили сигнал от приятелска разузнавателна служба.

Сега предстояло да се изясни, дали е имал конкретни планове за извършване на атентат. Такива имаше самоубилият се наскоро в затвор в Лайпциг сирийски терорист Джабер Албакр (22 г.). При него беше установено, че е готвил кърваво нападение на берлинското летище «Тегел».

Днес в. "Билд" съобщи, че съдебните медици са предали трупа на Албакр за погребение. Той щял да бъде положен в гробище в Берлин при спазване на мюсюлманския ритуал. Изданието се позовава на адвоката на семейството на сириеца Александер Хюбнер.