Кандидатите за президент от ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепеният от БСП ген. Румен Радев отново не се явиха на дебати с останалите претенденти. Този път те не се появиха в студиото на бТВ. Пред зрителите се явиха десният кандидат Трайчо Трайков (Реформаторски блок), другият ляв претендент сред издигнатите от парламентарни сили Ивайло Калфин (Коалиция "Калфин-президент), Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти) и бизнесменът Веселин Марешки. Водещите Антон Хекимян и Светослав Иванов обявиха, че сред поканените са били първите по рейтинг според социологията към момента.

Цачева и Радев все пак "присъстваха" в студиото - с холограмни образи зад банките, отредени за тях. 

"Разбира се, от тях не очакваме отговори", каза един от водещите. 

бТВ припомниха, че неявяването на Цачева е неспазено обещание. Причината - в участие в "Тази сутрин" преди дни тя потвърждава участието си в дебата на 2 ноември, но тази неделя в "120 минути" - отново предаване на медията, в което се появи заедно с премиера Бойко Борисов, се отметна. Лидерът на ГЕРБ дори се възмути от "регламентите", това, че медиите си правят реклама и че всички щели да бъдат срещу Цачева.

От бТВ припомниха и защо ген. Радев от самото начало не е потвърдил участие - защото останал с впечатление, че кандидатката на ГЕРБ няма да участва, а не му се дебатира с "нейни подгласници", защото останалите претенденти са от формации, управлявали или управляващи с ГЕРБ.

За парите, с които влизат в надпреварата.

Кой с какви пари по сметка влиза в кампанията беше първият въпрос към реалните участници в дискусията. Ето отговорите:

Марешки се похвали, че фирмите му имат стойност над 100 милиона лева.

Калфин каза, че има в сметката си 100 000 лева, не повече.

Трайков съобщи, че притежава няколкостотин хиляди лева, но ще ги обяви точно в декларацията си при встъпване в длъжност.

Най-скромен от дошлите в студиото бе Каракачанов - с 45 000 - 46 000 лева. Той обаче изтъкна, че е по-богат от премиера, който има 12 000 лв.

Какво ще направят първо, ако станат президенти?

Каракачанов ще действа безкомпромисно по въпроса с нелегалната миграцията.

Трайков ще поиска да разбере от сегашния президент какво е състоянието на актуалните теми, които той ще остави при сдаване на поста. А след това ще провери какво прави МВР за справяне с каналджийската мафия.

За Калфин важно е какво ще направи последно - да види какво е свършил, когато си отиде. Другите важни неща са новата политика, която означава да се занимава с въпросите на хората като образоването. Важна е и външнополитическата дейност.

А Марешки ще бърза да създаде екип от истински български професионалисти и патриоти.

Какво виждат, като се погледнат в огледалото

Марешки вижда честен и почтен човек.

Трайков вижда баща на 2 деца и човек, който винаги е оставал при принципите си, ако има да избира между тях и постове.

Калфин не се гледа, а се интересува от мнението на другите за себе си.

А според Каракачанов, когато един мъж се бръсне сутрин, вижда себе си и е важно е да знае какво е направил.

Защо ще плащаме 6 милиарда за КТБ и АЕЦ "Белене"?

За всеки проблем, с който са били ощетени българските граждани граждани, трябва да се търси сметка. Президентът има право да сезира прокуратурата, смята Каракачанов.

Според Трайков не са само тези пари. "Пропуснахте 3 милиарда лв. от договора за газовите доставки, променен от Румен Овчаров, плюс по 1 милиард всяка година за картела в горивата", каза той.

"АЕЦ "Белене" щеше да работи с приходи, ако министри като Трайков не го бяха спрели - контрира Калфин. - А КТБ е проблем на сегашното управление и това на Пламен Орешарски."

"Пак се вижда, че имаме кандидати на Кремъл и Вашингтон. Добре, че се кандидатирах и аз, че да има един кандидат на българския народ - започна Марешки. - Хората, които са направили тези грабежи, са за затвора", завърши той.

Какво трябва да е сърцето на българския президент, ако това сте вие?

Въпросът бе по повод изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, който на два пъти заяви, че "границите на сърцето ни са широки" и обхващат и места като Кърджали, които някога са били част от Османската империя."

"Сърцето ми е широко за всички народи, които са приятелски настроени и неагресивни към българския народ", каза Марешки.

"Това неизбежно ще доведе до агресия към държави като нас. Ердоган заяви, че ще пази османското наследство. България не трябва да допуска подобен тон. Когато го допускаме, показваме, че сме послушни. Такоава всъщност е външната ни политика през последните години", смята Калфин.

"Искрено се надявам, широкото сърце на Марешки да не ви вкара в конфликт. Но за Ердоган очаквах да видя достойна реакция към Турция", каза Трайков.

"Широките претенции на Ердоган са от 12 години, откакто взе властта в Турция. Реагирам ясно и просто, директно. Ако Турция иска да развива добри отношения с България, подобни изказвания са недопустими. Турция е зависима от България в трафика на стоки и хора. Ердоган да чете историята", посъветва го задочно Каракачанов.

Президент и сигурност

Водещият попита отсъстващата Цачева каква е числеността на Българската армия и въоръжените сили. И понеже нея я нямаше, зададе същия въпрос на Красимир Каракачанов.

В момента 20 000 войници, 5100 са незаетите места за професионални войници. Армията е в изключително лошо състояние. Нито един лев за сухопътните сили няма", каза кандидатът на "Обединени патриоти".

Трайков и Калфин бяха попитани дали трябва да се увеличи контингентът ни зад граница.

Според реформатора имаме 80 войници в Афганистан, на които, за съжаление, не е дадена възможност сега дза гласуват за президент. "Но има няколко хпиляди човека в НСО, които пазят това национално богатство - българските управляващи. Бюджет за тази служба е 40 милиона лева на година. Висококвалифицираните карди от НСО трябва да са в службите за борба с тероризма", смята Трайков.

Калфин смята, че армията трябва да има 28 000 души. А военните ни в Афганистан са 110. "Бюджетът на НСО е такъв, какъвто е. НСО наистина пази хора, които няма нужда да пази - такива като например г-н Ахмед Доган. Помните - навремето ние, министрите, слязохме от колите на НСО", припомни кандидатът на АБВ.

Марешки направи уточнението, че военнослужещият не са 20 000, а 19 999. Един от тях бил дезертьор и това е Румен Радев, когото Марешки постоянно наричаше Ради. Той дезертирал от армията, за да влезе в политиката.

Кръстосан огън

Размяната на въпроси между кандидатите за президент в студиото се случи в края на дебата. Всеки можеше да задава въпроси на своите опоненти.

Калфин попита виртуално Радев готов ли е да отстоява българската позиция пред Русия и САЩ. След това кандидатът на АБВ се обърна към Каракачанов и му каза, че подкрепя с три "да" референдума на Слави Трифонов и нова конституция. "Патриотът" също е за нова конституция, но смята, че мажоритарният вот ще бетонира олигархията.

Трайков припомни на Калфин, че в началото е подкрепял Радев, и се поинтересува защо са се променили отношенията между тях. Калфин припомни, че са работили за създаване на много широка лява коалиция, която да спечели убедително изборите. Но от думите му стана ясно, че всичко се е развалило по вина на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Марешки също се обърна виртуално към Радев и попита дали наистина, както жена му казва в едно интервю, каузата му е кандидат-президентската кампания. И то след съсипването на ВВС, за което виновен бил довчерашният им командващ.

Каракачанов каза, че би задал и на Цачева, и на Радев въпроса ще подкрепят ли политиката на Брюксел и българското правителство за разселване на мигранти в България? Самият той бил категорично против. След което попита намиращите се в студиото кандидати дали не смятат, че пенсиите трябва да се увеличат. Калфин и Марешки отговориха утвърдително.

Дебатът завърши с блиц. Ето отговорите

На въпрос има ли нещо в миналото им, от което се срамуват, само Марешки отговори утвърдително - срамувал се, че крадливите политици са допуснати да управляват държавата.

На следващото питане се оказа, че само Калфин е членувал в БКП - в края на комунистическия режим, когато е бил студент.

Последва въпрос "за" или"против" назначаване на посланици с досиета от "Държавна сигурност"

Според Каракачанов няма проблеми да има агенти и служители на ДС в дипломацията, ако посланиците са свестни. За Калфин критерият не е досието, а кадърността. А Марешки смята, че ако дипломатът е агент на някои служби, нека това да са само българските. Единствено Трайчо Трайков отговори "против"  и заяви, че хората с досиета могат да бъдат зависими.

По въпроса трябва ли да върне задължителната казарма само Каракачанов се обяви "за" и припомни, че е внесъл и законопроект по темата като депутат.

Марешки е за начално военно обучение, което да създаде основни навици. Калфин подкрепя засилено военно обучение в училище. Според Трайков подобен тип обучение може да бъде само по желание. 

Кандидат-президентите с студиото трябваше да отговорят и кого биха избрали между политиците Ангела Меркел и Виктор Орбан.

Каракачанов е твърдо за Орбан. Според Трайков към германската канцлерка може да има критики, но унгарският премиер ще нанесе повече поражения на Европа. Калфин не е за нито един от двамата и е убеден, че европейската позиция е сбъркана. Той бе подкрепен от Марешки.