ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ - Датски и финландски депутати са напуснали групата „Европа на свободата и демокрацията“ (ЕФД) на британския евроскептик Найджъл Фараж в Европейския парламент и са се присъединили към по-умерените Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

С това депутатите на ЕКР стават 55.  Групата им, съставена главно от британски тори, сред които добре познатият у нас Джефри Ван Орден, застава четвърта, само на четири места след либералите, които досега бяха балансьорите във важните гласувания в парламента.

Фараж е бил напуснат от депутатите на партиите на „Истинските финландци“ и Датската народна партия. Той обаче преговаря с италианския популист Бепе Грило да вземе при себе си 17-те места, които спечели неговото движение „Пет звезди“.

ЕФД имаше 31 депутати в предишния парламент. За група трябват поне 25 депутати от седем държави-членки на ЕС. Само Фараж има 24 депутати, но му липсват задължителните международни партньори.

Сутринта сайтът на Европейския парламент показваше, че консерваторите имат 46 депутати. Надвечер те се увеличиха на 55.

Според резултатите от финландските и датските избори „Истинските финландци“ имат двама депутати, а Датската народнта партия – четирима.  Т.е. с тях местата на ЕКР стават 52. Групата не е съобщила откъде идват останалите трима.

Приемането на датчаните и финландците би било неудобство за британския премиер Дейвид Камерън, който не би искал неговите евродепутати да са в една група с крайнодесни политици като новоприетите, ако съдим по коментарите в британския печат. От друга страна обаче торите се нуждаят от по-силен глас, за да предоговорят отношенията си с ЕС и реформата в него, които Камерън обещава.

Датската народна партия беше първа на евроизборите с 26,6 на сто от гласовете, а „Истинските финландци“ бяха трети с 12,9 на сто. Фараж беше първи с една четвърт от вота. Конкурира го лидерката на френския Национален фронт Марин Льо Пен, също победителка в изборите, която сформира отделна от неговата еврофобска група.

Крайният срок за сформирането на политическите групи в новия парламент е 23 юни. Първата му сесия започва на 1 юли в Страсбург.