При изключителни мерки за сигурност премина отбелязването на националния празник в Турция, арестувани бяха 12 души, планирали бомбени нападения по време на тържествата, предаде БГНЕС. Екипите на сектора за борба с тероризма в турската столица проведоха сутринта операция по издирването на атентатори. Едновременно са били проверени 35 адреса, за 6 от задържаните е установено, че са членове на "Ислямска държава", останалите 6 са кюрдски сепаратисти от ПКК, уточни информационната агенция „Доган“. Над 10 000 служители от силите за сигурността бяха ангажирани в опазването на реда и спокойствието в Анкара, градът беше блокиран, централната част - оградена с бариери в радиус от 22 километра, скенери проверяваха дори войската, участваща в официалните церемонии, кръжаха полицейски хеликоптери, отбеляза във фоторепортажа си в.“Джумхуриет“.

Президентът Реджеп Ердоган използва случая отново да повдигне въпроса за връщането на смъртното наказание. Той обяви, че очаква парламентът да го гласува и след това той веднага ще подпише указа.

Тържествата по повод 93-та годишнина от установяването на републиката започнаха с поклонение в мемориалния комплекс на Кемал Ататюрк. „Героичната съпротива и волята отпреди 93 години, когато нацията ни обяви на целия свят победата си в освободителната борба, продължават и сега, а народният отпор срещу опита за преврат от 15 юли доказват това. Всички краища на Турция се вдигнаха на съпротива срещу опита на външни и вътрешни сили за посегателство спрямо нашата демокрация, независимост и законно правителство. Дадохме 246 жертви, 2194 души бяха ранени, но тяхната кръв бе пролята в защита и опазване на демократичните ни ценности и постижения, имаме волята и енергията да постигнем целите си в програмата до 2023 година“, написа президентът Реджеп Ердоган в специалната книга за посещенията в музея.

В словото си пред участниците в тържеството лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу призова за всеобщи усилия за установяване на истинската демокрация в страната и се зарече, че ако за това са необходими жертви, той пръв би заплатил такава цена. „Създателите на републиката ни завещаха три революции – установиха републиката, донесоха многопартийната система, Бюлент Еджевит донесе социалната демокрация. Сега сме длъжни да бъдем готови за четвъртата революция, с която ще реализираме истинската, стойностната демокрация и трябва да изберем този път. Републиката означава свобода, равнопоставеност между половете. НРП е партията, която гарантира правото на жените да избират и да бъдат избирани, а с това право на участие в избори през 1934 г. Турция изпревари дори Франция. Републиката означава и просвещение, и свобода на мисълта, словото и изразяването. По време на Османската империя до 1923 г. броят на лекарите е едва 54 души, една на 1 000 жени имаха ниво на грамотност. Ето това обяснява какво е представлявало османството. Онези, които благодарение на принципите на републиката оглавиха държавата и сега вървят срещу нея, те са предателите на републиката“, заяви Кълъчдароглу пред митинга.

Тържествата сило затрудниха живота в Анкара – всички пътища, водещи към мемориалния комплекс на Ататюрк бяха блокирани от бариери, общински камиони от сутринта препречиха улиците, забранено беше движението на автомобили. В туитър заваляха гневни съобщения за блокадата, заради която столицата изглежда като във военно време.

Президент и премиер под един чадър.