Точно в 17:59 часа ГЕРБ внесоха вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски в областта на фискалната политика, съобщи пресцентърът на партията. Това ще е петият поред вот срещу кабинета на Орешарски, който оцеля само преди седмица при четвъртия вот, внесен заради проблемите в енергетиката пак от ГЕРБ.

Подписи под мотивите са положили Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и останалите народни представители.

Според народните представители от ГЕРБ "желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи" е довело до "безотговорно планиране на приходната част на бюджета, и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива".

"За първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013 г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн .лв. като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013 г. Негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци от една страна, а от друга страна промените в данъчното pаконодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013г. в началото на 2014г“, се посочва в мотивите към вота на недоверие.