Датчаните ядат зеленчуците без да ги мият. Датските деца пият вода от локвите по улиците и като цяло, датският начин на живот е нехигиеничен и е опасен за здравето. Освен това, датските жени не обръщат внимание на външния си вид...

Така описва преживяванията си от Дания Татяна Лукашенко в статия в един от най-популярните сайтове в Русия – gazeta.ru. “Руснаците са по-добре в Русия“ е заглавието на публикацията, която има вече десетки хиляди споделяния от публикуването си преди десетина дни.

Жените

„Типичната датчанка изглежда примерно така: несресана коса, вързана небрежно, черна торбеста дреха, върху нея не е точно шал, не е нито кърпа, черен чорапогащник и ярки маратонки“.

Децата

„Децата изглеждат още по-озадачаващо – тук изобщо не е прието да се харчи за децата, най-често ги обличат с дрехи от втора употреба, купуват им стари мебели и използвани играчки. Много лесно се различават децата-чужденци – те са спретнати и не носят черно...

Датчаните редовно седят на асфалта или върху тревата. Те изобщо не се притесняват, че могат да се изцапат или да се простудят. Често децата ходят боси. Нашите съседи излизат по чорапи да изхвърлят боклука, а после се прибират вкъщи да лежат на дивана, въпреки че вън е валяло. Веднъж се връщах с дъщеря ми и видях съседа да разхожда по чорапи бебе в количка, а навън не беше над 7°C.“

Руснаците

"Отношението към руснаците не е еднозначно, но по-скоро е нагативно, отколкото позитивно. Вина за това имат медиите, а в автобусите излъчват филми за Русия с негативен подтекст. Опитах се да се сприятеля със съседите, но те не поискаха да контактуваме, предпочитаха да дружат помежду си. Манталитетът на датчаните силно се различава от нашия, невъзможно е да ги разбереш.“

Татяна Лукашенко споменава за високите заплати и пенсии в Дания, за коректните отношения на работното място, за страстта им към всичко „еко“. Сравнява цените на продуктите: „зеленчуците и млечните са сравними с нашите, но плодове, захар, сол и месо са по-скъпи“.

"Другите стоки и услуги обаче са ужасно скъпи. Например, най-просто мъжко подстригване с машинка в най-добрия случай ще струва 1500 рубли (около 22 евро), а пък услугата ще бъде просто отвратителна“.

Изводът

„Поживях пет години в Дания и за себе си имам еднозначен извод – руснаците живеят по-добре в Русия и заради цените, и заради всичко“.

Преводи от тази статия се появиха и в датски медии и предизвика почудатата на читателите. Дания за трета поредна година оглавява класацията, изготвена от експерти на ООН, за най-щастивата страна на света. Критериите включват както икономическо състояние, така и околна среда, здравен статус, удовлетвореност от кариера.

Статията на Татяна Лукашенко обаче е в съзвучие с линията на прокремълските медии не само да се очерня живота на запад, но и да се внушава, че европейците мразят руснаците.