Един от най-известните американски хакери, който сам се е нарекъл Шута, влязал в сайта на руското Министерство на външните работи и го изтрил. Но оставил послание: Спрете да атакувате американците, съобщава Си Ен Ен.

"Другари! Ние прекъсваме нормалния уебсайт на Външно министерство на Русия, за да ви пратим следното важно съобщение: "Престанете. Вие може да пресирате народите около вас, но ние сме Америка. Никой не се впечатлава от вас", написал спецът на руснаците.

Хакерската атака на Шута е в отговор на многобройните пробиви от страна на руски хакери в американски сайтове. Включително на Хилъри Клинтън и различни институции.

Американски официални лица обвиниха руските разузнавателни централи, че са откраднали и предали мейли и друга информация от щаба на Хилъри Клинтън и на сайта Укилийкс, който я разпространи с цел да повлияя на изборите в САЩ.

Путин и Кремъл отрекоха информациите, че Русия е замесена в подобни хакерски атаки.

Шута се е обърнал и директно към Путин:

"Нека бъдем реалисти. Аз знам, че си ти и ти знаеш, че си ти. Така че изчезвай. Преди да съм изгубил търпение".

В миналото известният американски хакер е разбивал сайтове на джихадистите от "Даеш" и е помогнал да бъдат разпознати и арестувани потенциални терористи. Бивши агенти на ФБР го наричат "Батман на интернет". В края на седмицата той обяви по Си Ен Ен, че предприема атаката в отговор на руска намеса, довела до срив в голяма част от интернет в САЩ.

"Искам да ги пробода право в очите, а не да седя и да ги гледам, като САЩ, и само да ги почесвам по брадичката. Ще ги следя много отблизо тези  пе....ли, които ни се подиграват", посочва Шута пред телевизията.

Хакерът използва класическа техника. Намира дупка в компютърния код на сайта и вкарва вътре своя собствен код.

Шута не е единственият хакер с подобни способности в САЩ. Възможно е и други да се включат в атаки срещу руски институции.

"Приемете това като професионална учтивост към вас. Или ако искате като послание: От Щатите с любов", завършва публичните си предупреждения компютърния спец.