Група бойни руски кораби, предвождани от самолетоносача "Адмирал Кузнецов", бе заснета да преминава днес през Ламанша, предаде Би Би Си.

Програмата твърди, че съдовете плават към Сирия. Преди няколко дни те потеглиха от руското пристанище Североморск и преминаха покрай бреговете на Норвегия.

 

 

Корабите плават в международни води. Въпреки това от военното министерство в Лондон заявиха, че ще следят движението им в името на сигурността на Великобритания. Още вчера англичаните пратиха три свои бойни кораба да ескортират руските съдове.

"Адмирал Кузнецов" е единственият руски самолетоносач. На борда си той може да превозва над 50 самолета. Корабът е въоръжен с противолодъчни ракети "Гранит".

"Адмирал Кузнецов" превозва бойни самолети на палубата си.

 

 

Журналистът Базил Саймън от в. "Таймс" е бил на кораб, който се е разминал с руската флотилия.

Русия праща корабите си в Средиземно море не само с цел усилване на огневата си мощ в Сирия, смята Би Би Си. Ако това е така, на Москва би й било по-лесно да прати повече бомбардировачи в базата си край пристанището Латакия. С изпращането на голяма флотилия през Северно море и Ламанша Москва отправя послание, че може да направи всичко, което прави Запада, че дори и по-добре.

Карта на маршрута на руските кораби от Североморск до Сирия.

В сряда високопоставен дипломат от НАТО заяви, че Русия извършва най-голямото военно разгръщане по вода след края на Студената война. В похода участват целият Северен флот и половината от Балтийския флот на Русия.