Ако получавахме по един цент за всяка ощетена актриса в Холивуд, дали нямаше да имаме достатъчно пари, за да запълним пропастта, зееща между възнагражденията на мъжете и жените в киното? Този въпрос си задавала напоследък носителката на Оскар (даже два!) Хилъри Суонк, преди да разкаже пред списание „Ванити феър“ за последния си горчив опит в това отношение.

Актрисата, която е спечелила две академични награди за главна роля – за „Момчетата не плачат“ (1999) и „Момиче за 1 милион долара“ (2005), разказа в един от последните епизоди на токшоуто „Челси“, че наскоро за главната женска роля във филм, който не назова, са ѝ били предложени $500,000. В същото време, на нейния колега, който ще играе главната мъжка роля и който според нея „никога не е имал какъвто и да е успех пред критиката”, са били предожени $10 милиона.

По данни на „Форбс“, състоянието на носителя на 3 "Оскар"-а Даниъл Дей-Люис е 50 милиона, а на недолюбваният от критиката Адам Сандлър, който дори няма номинация за "Оскар" – 350 милиона. Може би примерът е неподходящ, защото Дей-Люис снима рядко. На 59 години той има толкова заглавия, колкото 26-годишната Дженифър Лорънс – но нейните приходи са над два пъти по-високи. Сандлър, въпреки че има два "Оскар"-а по малко от неспрелия да прави филми и носител на два статуетки Робърт де Ниро, има и 160 милиона долара повече.

Изглежда Хилъри Суонк не отчита, че тук става дума за бизнес, а в шоубизнеса актьорските отличия имат много по-малко значение от приходите, които носят филмите на съответния актьор. Заплатите в Холивуд се определят в много по-голяма степен от парите, спечелени от последния филм на актьора, отколкото от наградите му.

А през последните години филмите с участието на Хилъри Суонк имат променлив успех сред критиката и редовен неуспех сред зрителите. Ако погледнем последните класации на най-високо платените актриси, ще видим сред първите както звезди с престижни отличия, така и такива без никакви. Общото между тях е, че публиката ги обича, и филмите им обикновено носят много пари.

Същото е положението и при мъжете – даже при тях разликата между получилите престижни актьорски отличия и получилите дебели пачки долари е още по-голяма. Номер 1 по печалби е Дуейн Джонсън-Скалата, бивш кечист, преквалифицирал се в актьор, който едва ли някога ще спечели "Оскар" или какъвто и да е друг актьорски приз, освен награда на публиката.  А звезди като Вин Дизел, Шан Рух Кан и Акшай Кумар, Салман Хан, са спечелили много повече от признати с "Оскар" таланти като Леонардо Ди Каприо и Матю Макконъхи.

И все пак Хилъри Суонк е права – жените наистина са доста ощетени – най-добре платената от тях през миналата година Дженифър Лорънс е изкарала по-малко пари от петият при мъжете.

"Площад Славейков"