Кандидатите за поста главен съдебен инспектор Вера Чочкова и Теодора Tочкова бяха изслушани от правната комисия на НС.

Впечатлениетo от представянето на Чочкова, която е съдия, бе, че тя изложи доста радикална концепция за това какво ще прави ако оглави съдебния инспекторат.

"Нямам административен опит, но това означава, че не съм обременена с ръководни позиции, които винаги до някаква степен превръщат ръководителя в бюрократ", заяви Чочкова.

Според нея инспекторатът се нуждае от качествена промяна на своята дейност, трябва да се преодолее формалността на проверките, да се уеднакви практиката на инспекторите, да има единен формуляр и методика, по които да се оценява работата на всеки магистрат и т.н. Според нея подобен формуляр ще предотврати създаването на "куха статистика" по отношение на постъпилите дела и тяхното образуване. Чочкова обясни, че по дело с искане за мярка за неотклонение по едно престъпление, извършено от три лица, се образуват три дела и именно това създава кухата статистика, че са решени повече дела. Според нея проверките на инспектората за случайното разпределение на делата трябва да се обезпечат с компютърни специалисти, които да проверяват има ли нерегламентирано влизане в софтуера. Освен изисквания за срок, в който се гледат делата, трябвало да има и преценка за тяхната същност при всеки отделен случай.

Далеч по-умерена в концепцията си бе Теодора Точкова, която е административен съдия. Тя изтъкна, че инспекторатът трябва да анализира събраните данни, да предлага решения за преодоляване на слабости, да бъде коректив на съдебната система, да има публичност в неговата работа. Тя заяви,че първата й задача ако бъде избрана ще е да прецизира правната рамка, по която работи инспекторатът.

Окончателният избор трябва да стане не по-рано от 19 юни. За да бъде избран главният инспектор трябва да събере две трети от гласовете на депутатите или 160 гласа.