Експлозии разтърсиха днес два химически завода на германския химически концерн БАСФ в западната федерална провинция Хесен.

Съобщава се за много ранени и изчезнали, но точният брой на пострадалите все още не е известен, нито се знае каква е съдбата на изчезналите.
Първият инцидент стана сутринта в завода на БАСФ в Лампертхайм. Впоследствие експлозия разтърси и завода в Лудвигсхафен. Градът потъна в дим, понесе се остра миризма.

Засега е установено, че в Лампертхайм е гръмнал филтър на съоръжение за производство на съставки от изкуствени материали.

Тъмен облак е обгърнал мястото на експлозията в Лудвигсхафен.

Втора експлозия беше регистрирана в 11,30 часа местно време (12,30 ч българско) в завод на БАСФ, намиращ се в района на северното пристанище на Лудвигсхафен. Това става по време на строителни дейности на тръбопровод. От пристанището заводът се снабдява с лесно възпламеняващи се течности и сгъстени газове.

Всички живущи и работещи в района бяха предупредени да не напускат сградите, да не отварят прозорците и вратите, както и да включат телевизорите си и да се информират от медиите за обстановката.

От концерна незабавно разпоредиха да бъдат изключени всички производствени мощности в завода в Лудвигсхафен.

От пожарната в града също подадоха сигнал за опасност. Населението е призовано да изключи климатици и респиратори, а шофьорите да използват обходни пътища.