Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вторник ще е ден разделен. Това казал на реформаторските министри премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, цитиран от БНТ по неофициални източници. То започна в 17,30 часа и продължи 3 часа.

По-рано днес премиерът се появи изненадващо в парламента, малко след като извънредното заседание на НС пропадна заради липса на кворум. То беше свикано по настояване на БСП и ДПС, но депутатите от РБ също гласуваха против тази "ваканция". 

"Или реформаторите ще се държат като управляващи, или довиждане", избухна в НС Борисов.

"Не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в Народното събрание - опозиция". С тези думи се обърнал премиерът Бойко Борисов към министрите от Реформаторския блок в началото на извънредното правителствено заседание, цитиран от БНТ.

Борисов цитирал изказвания на министри реформатори, които са правени по негов адрес пред депутати.

"Страх ли те е, Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева, искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?".

Тези въпроси задал Борисов. Той обвинил реформаторите в лъжа, че ГЕРБ са виновни за проблемите около гласовете "не подкрепям никого" за президентските избори. "Няма да дам да се подигравате с мен и с ГЕРБ", казал им още Борисов. "Има предел и за мен той настъпи, или сме заедно, или не сме", категоричен бил Борисов. 

След него първа говорила вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. "Имаме вашата подкрепа и благодарение на нея постигаме резултати. Трябва да намерим начин да продължим". Тя се оправдала, че има вътрешна опозиция вътре в Реформаторския блок.

Румяна Бъчварова обаче репликирала да не се оправдават с проблемите в РБ, на което Кунева припомнила, че имаше предложение за подписване на анекс към управленското споразумеете, което ГЕРБ са отхвърлили.

После думата взел военният министър Николай Ненчев. Той казал: "Г-н премиер, прав сте. Ние вършим нещата, не както трябва." "Прав сте господин премиер, поведението ни е изключително безотговорно. Аз знам усилията ви за бежанците", продължил Ненчев.

Найден Зеленогорски от ДБГ също обещал да се опитат нещата да вървят по-добре.

Общият тон на изказванията на представителите на РБ на заседанието бил в дух на самокритика и обещания за лоялност.

Оставаме в коалицията, няма оставки

"Не сме говорили нито за развод, нито за брак. Коалицията - ГЕРБ, РБ и ПФ -препотвърди подкрепата си за управлението и правителството и стабилността". Това обяви на брифинг след края на заседанието лаконично здравният министър Петър Москов.  "Дали има напрежение? Има, когато има президентска кампания. Това води до напрежение, но то не бива да излиза извън рамките на добрия тон", каза той.

Той повтори, че всяка една от партиите в управляващата коалиция е препотвърдила подкрепата си за управлението.

Председателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски отрече, че са били подлагани на другарски съд. "Ако някой си мисли, че може да бъдем подложени на другарски съд, особено аз, много се лъже", каза той.

Той съобщи, че заедно с ГЕРБ са уточнили дневния ред на парламента за следващото извънредно заседание във вторник и депутатите от РБ ще бъдат в зала. В дневния ред са влезли всички точки, за които реформаторите настояваха – комисията за "Белене", поправките в Изборния кодекс и намаляването на лихвите върху предсрочените задължения, съобщи Зеленогорски.

"Има известно влошаване на комуникацията в управляващата коалиция. Понякога се повяват искри. Но това е нормално. Ще продължим с подкрепата си", каза той. Зеленогорски отрече да е ставало дума за оставки.

По-късно пред БНТ Кунева каза, че категорично не приема определенията, че Борисов "им се е карал"(подобна информация изчиташе от заседанието с източник ГЕРБ).

Нямаше никакви особени индикации – аз не съм ги получавала от РБ от моите колеги, за такъв тип вододел - каза тя по повод начертания ден вторник. - Тук обаче трябва да имаме нещо предвид – РБ наистина в момента е в сложна ситуация, каза вицепремиерът и образователен министър.

Тя напомни, че трябва, когато опозиционната част от реформаторите се изказва в парламента, да е ясно, че зад думите им не стои целият РБ.

Ние сме 4-ма министри в кабинета от РБ – ние влагаме много усилия, както и парламентарната ни група, декларира още Кунева.

Коментари

 's picture

Nikolai Nikolov

бойко

Кунева ,Лукарски и Москов ,дълбоко бъркат в кацата с мед и ще подкрепят Борисов ,затова Не само ДСБ,а и останалите да излезат от управлението с декларация.

:)

"Кунева припомни, че още през февруари е дошло предложение тези, които подкрепят правителството, да го заявят писмено. "За да е ясно, че говорещият като опозиционер от трибуната не представлява Реформаторския блок", посочи вицепремиерът." - Дневник
i l's picture
i l
ivanll

Пригответе пуканките.

Циркът ще е голям! И в парламента, и на целите избори, както обикновенно.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Парите свършиа, дрогаре!

А с парите, свършиа и гласовете. Сега настава тая част от шоото, в която всеки срещу всеки, а господ срещу всички.
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

А така

На Лукарски да не му се разсъхне работата, тъкмо щеше да прибара Банката за развитие и оттам да хапва, ама кой знае.
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Тиквуций изпадна в шок и ужас

Тиквуций изпадна в шок и ужас - Трайчо води с 11% на Нещото от ГЕРБ
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

това в коя вселена, в тая,

това в коя вселена, в тая, дето Доналда бие Хиларица с 60% ли?
 's picture

Vladi Dim

И ся кой ще

ходи при Пеевски, като увОлнат Лукарски??? Кой ще взема вместо тях, кой ще ползва благинките? И всичко заради този Радан... Боже, Боже, колко мъка има по тази земя....
 's picture

Captain America

Що не му теглят една п. майна на тоя селяндур

Проблемът е, че и Кунева и Лукарски знаят, че всичко свършва за тях с това правителство.
 's picture

Радев

Радев

Тия цървули приключват до изборите.

Имаш време

... да си купиш нови.

Много достойно!

Голите охлюви не са толкова мазни и лигави, както предателската измет от РБ! Рядко срещан боклук!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

В писмото на Петър Москов

до Гьокче от 11 май става ясно, че здравният министър дори е определил трима човека от ведомството, които да договорят подробностите около бартера.... Няколко дни по-късно, на 19 май Москов пише на шефа на държавната фирма Бул Био Любомир Димитров да се произведат спешно 4,2 млн . ваксини БЦЖ . Любопитното е, че в писмото и думичка не се споменава, че ваксините са за Турция. Напротив, там се посочва, че заради повишената заболеваемост и нужда от профилактика, ваксините трябва да бъдат произведени за нуждите на страната ни. Едва на 28 МАЙ Министерски съвет приема постановление, с което се дава зелена светлина за сделката с Турция. Това означава, че Петър Москов е договорил бартера с Турция, преди правителството да вземе решение за това. ЕВАЛА НА ТАЗ СТАБИЛНОСТ.. Основана на "ВАЩА ТЕРЦА БИ МОЕТО ПЕТДЕСЕ, ГУСИН ПРЕМИЕР!".. В шляпане на белотчето на вързано..

Така е в живия живот

Това, че другариадата е свикнала да чака XIII конгрес на БКП да вземе решение, че да премести един камък, дето заприщва реката, и междувременно населението се издави, далеч не е основание да продължим по същите правила. Министърът е в правото си да взема самостоятелни решения - това му е работата, а официалното им документиране спокойно може да е след това. Просто са се разбрали с Премиера по телефона. "Ало Ваньо" не е мираж. Така се управлява България, Европа, света. Времето на конниците с навитите папируси, които носят заповедите на управника до изпълнителите, го търсете някъде в 18 век. Очевидно още си живеете там...
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Наведохте се...

...а вазелин поне има ли? Олигофрени.
 's picture

Vladi Dim

Пълни

пумяри! Яд ме е, че гласувах за тия боклуци!!!
 's picture

Kruger

П. Москов

не представлява никого от РБ. От декември миналата година той е министър на ГЕРБ (Борисов). Потвърдено още тогава от Б. Борисов.
 's picture

Виктор Матеев

Глупости, Kruger.

Правителството е на премиера Борисов, значи всеки министър е негов министър. Навремето той каза същото и за Христо Иванов. А Москов все още е член на ДСБ. Ако имаха за две стотинки достойнство, щяха да изключат от партията всички, които останаха във властта, след като ДСБ излезе в опозиция. Да, ама не. Комунисти в действие. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.