Големият режисьор Емир Кустурица вече се готви за снимките на филм за търговията с човешки органи в Косово - по време на войната там, а и след нея. Това съобщи сръбското издание Vesti online.

По думите на Кустурица сюжетът на филма е по истинска история. В основата му лежи признанието на германец, на когото нелегално било присадено сърце, взето от специално убит за целта косовски сърбин.

Босненецът Емир Кустурица, който продължава да нарича себе си югославянин и има повече общо със Сърбия, отколкото с родината си, заявява, че филмът ще се снима в Русия. "В Русия имам много приятели, които ще ми помогнат да придвижа проекта", казва режисьорът. По неговите думи той нито очаква, нито ще моли от Сърбия финансова помощ.

Плановете на Кустурица веднага предизвикаха недоволство сред властите в Косово, където тръгнаха призиви той да бъде обявен за персона нон грата. В отговор режисьорът отвърна, че "не той е измислил тази история" и напомни, че първите информации за търговия с органи в Косово представи в своя отчет специалният докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Дик Марти. Кустурица заяви, че "не разбира нервността" на косоварите.

Напомняме, че Дик Марти представи пред 2010 г. доклад, в който директно обвини албанските власти в Косово за незаконна търговия с човешки органи и с наркотициВ документа се говори за съпричасността на властите на Косово, включително и на бившия полеви командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) и днешен премиер на републиката Хашим Тачи, към престъпна група, занимаваща се с търговия с органи по време на войната.