"Сигурен съм, че Чърчил днес нямаше как да стане еврокомисар, дори може би евродепутат. За да получиш такъв пост никой не трябва да има нищо против теб. Най-добре и Путин да няма нищо против теб".

Това заяви кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков на среща с българи в Лондон. Сбирката, която вървеше на живо във Фейсбук, бе заедно с лидера на ДСБ Радан Кънев.

"Патриотизмът на Левски е истинският патриотизъм, сега го наричаме модерен, но той е традиционен", каза още Трайков.

Според него е много странно как хора, които твърдят, че са русофили, агенти на комунистическата ДС, която "накара хиляди българи да се запишат македонци", казват същевременно, че са патриоти.

"В България от доста време се опитват да неглижират ролята на президента. Ако г-жа Цачева стане президент, в президентството могат да останат трима души - шофьор, готвач, протокол", каза Трайков.

Той каза, че задачата му е да стигне до възможно най-много хора с обяснение на това "как техните страхове, недоволства, надежди се равняват на по-високо стилните политически понятия". Трайков изтъкна, че основната му аудитория са хората с дясно мислене.

"България е в момент, в който трябва да се направи радикална съдебна реформа. Допреди 3-4 години само една дузина конституционалисти разбираха важността на тази тема. В момента тя вълнува огромна част от граждански анагжираната, мислеща част на нацията. Радикална реформа основно на прокуратурата. Ролята на президента е да съблюдава за духа на закона", заяви Трайков.

Той добави, че българската нация е "неделима сплав от българите, които живеят в България и в чужбина и всички имаме еднаква отговорност за бъдещето на нацията си". Според Трайков поддържането на тази обща отговорност трябва да бъде основен ангажимент на президента.

"Чудесно е, че сме в ЕС, той ни дава това, за което са мечтали поколения българи. Баба ми и дядо ми са бежанци от Егейска Македония, видяха веднъж родния си дом. Сега вече приемаме за даденост, че можем да живеем и работим където искаме", каза Трайков.

И поясни, че целта е когато всеки българин прави избора си къде да живее шансовете да остане в България да са поне 50 на 50.

Според Трайков всички политици е Европа има вина пред европейците за състоянието на съюза днес.

"Няма страна, в която политиците да не се опитват да национализират успехите и да брюкселизират проблемите. Говорете с който искате австриец или германец. Те се изживяват като принудени да дават насила благотворителност. Във Великобритания това стигна до най-нелеп и гротесков резултат", каза Трайков.

Според него ролята на малки страни като България е да успеят да убедят компетентно, че това, което е добре за нас е добре за цяла Европа.

"Добре ли е да са защитени нашите граници, добре ли е да има иконимическа кохезия, за да няма разделение? Добре е", каза Трайков.

И изтъкна, че трябват силни и отговорни лидери на съюза, а от години насам висшите постове в ЕС се вземат на принципа на компромиса.

Трайков каза, че участието на България в НАТО е гаранция, която ни дава макрорамката на нашата сигурност. Но допълни:

"България в голяма степен е завладяна държава икономически именно от руски държавни интереси. Това се вижда най-вече в енергетиката. Това минава през големи корупционни проекти, купуване на политическите елити".

Според него обаче в България вече е очевидно какво трябва да се промени. Освен това не може да се говори, че сега живеем по-бедно, отколкото преди 20 години.

Според Радан Кънев на тези избори трябва да се реши едно нещо - кой ще бие Цецка Цачева.

"Видимо е, че тя няма да спечели. Тя играе ролята на настоящето в българската полтика, Въпросът е дали ще допуснем миналото да победи настоящето. Бъдещето трябва да победи миналото", каза Кънев.

Според него всички събития като Брекзит и някой изборни резултати в Германия и САЩ не се дължат на миграцията.

"Всички общности, които гласуват несистемно, не са пълни с мигранти, но са пълни с хора, които преценяват себе си за много по-бедни, отколкото преди 25 години. Липсва общност, уют солидарност, разбирателство", каза Кънев.

Кънев заяви, че в България има трайно неравенство пред закона и това прави хората на грубата сила по-силни от хората на сериозния труд.

"Партийната принадлежност е изместила личните качества. Три поколения българи растат в условия, различни от това, което казват на децата си. Поне от 70 години е това. Когато не вярваш в този принцип, не вярваш, че неравенството може да се преодолее, освен по нечестен начин, това задълбочава проблема", каза Кънев.

Той коментира, че се оказало, че "няма обща западна идентичност, няма обща идентичност на свободните народи, няма общоевропейска идентичност, няма европейска идентичност". И се възраждат националните идентичности.

"В момента хората не искат Европа без граници заради мигрантската криза. Няма държава, в която политическият разговор да не се води на един по-тесен терен на националните интереси. Може би така трябва да бъде. В българската политика разговорът за българския национален интерес беше предоставен на БКП и на няколко нейни уродливи изчадия, нарекли себе си патриоти. Българският политически национализъм има своите много ясни, много категорични прозападни корени. Той е прозападно движение от възникването си в средата на XIX в. Българският национализъм изисква по-консолидирана европейска политика, най-малкото защото сме гранична държава", каза Кънев.

И допълни, че българската национална политика трябва да има много ясни норми на отношение към "двете исторически империи на изток от България" и да знае къде са червените линии в отношенията си към тях.

Кънев коментира и възможно отделяне на ДСБ от Реформаторския блок. Според него ако Трайчо Трайков спечели изборите предсрочни избори ще бъдат предизвикани от ГЕРБ. Но при вскеи силен резултат на Трайков неговата дума ще бъде по-важна от тази на партийните лидери.

"Партийният резултат на Реформаторския блок не предопределя шанс за балотаж, но Трайчко Трайков като личност има такъв шанс", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ каза още, че има политическа амбиция за упражняване на властта - не задължително от него, но по определен начин. Той каза, че има търпение и знае, че това минава през спечелване на изборите, но "няма полза от още един евтин лъжец в политиката".