Всяка година разходите на енергийните компании нарастват със $ 100 млрд. Кои са петте най-важни енергийни тенденции и как инвеститорите могат да се възползват от тях, пише в анализ на сайта oilprice.com.

Основното правило в енергийния сектор е, че цените на акциите следват по часовник преките инвестиции в сектора. Жадните за печалби инвеститори се насочват към енергетиката, защото уникалното място на енергийната индустрия в глобалната икономика създава безкраен поток от бичи пазари и големи трендове. А енергийните трендове са благосклонни към инвеститорите (б.ред., посочените по-долу данни се относят за американския пазар на ценни книжа).

Ето някои от тях: 1157,63% ръст на инвестициите в солари от 2006 г. насам.
1689,94% ръст от инвестиции в петролни танкери.
2431,745% доход от Североамериканските петролни сонди на континента.
За сравнение, кумулативната доходност на S&P 500 за 7-годишния период е 11,24%.

Ами скорошните бумове? Най-големият енергиен тренд за последното десетилетие - добивът на шистов газ, дава внушителни печалби като
3241,66% доход от Gulfport Energy Corp. за последните 4 години.
3727,08% доход от Southwestern Energy Corp.

Разбира се, тези шансове вече са изпуснати, но ето ги петте енергийни кита, от които може да се възползвате.

Кит №1 - Бумът на инвестиции в подводна инфраструктура, които нарастват със $ 103 млрд. годишно.

В момента около 30% от петрола и газа се добива от морски кладенци, като 91% от тях са в плитки води. Но това се променя.
Един от най-големите трендове е "По-дълбоко и по-дълбоко". През следващите 15-20 години морският добив ще изравни този от повърхностните кладенци.

Подморските системи не само пробиват, но извличат и транспортират петрола и газа. Те могат да разделят нежеланите елементи, да премахват или реинжектират вода, да отстраняват пясъка и седимента. Потърсете компаниите, които произвеждат подобно оборудване и инвестирайте в тях.

Кит №2 - Лазаровият процес

От десетилетия индустрията се опитва да увеличи продуктивността на сегашните находища. Дори най-съвременните технологии не извличат повече от 25% от петрола в един кладенец. След неговото затваряне остават неизползвани 75%.
При Лазаровия процес в находищата се вкарва въглероден двуокис, който помага за извличането на петрол. При това, газът така или иначе се отделя при рафинирането, така че може да се използва наготово. Въглеродният двуокис се транспортира до кладенците и се инжектира в почвата за да увеличи налягането в кладенците.

Каква е възможността за инвестиции? Добивните компании в Тексас, които са лидери в технологията.

Кит №3 - Нови технологии откриват газови и петролни находища 15 пъти по-бързо

Енергийната индустрия е втора по използване на суперкомпютри след Министерството на отбраната на САЩ. Те използват сеизмична визуализация за да за по-бързото откриване на находища, вместо да пробиват дупки тук и там.

През последните години индустрията използва 4D визуализация, която дава възможност на петролните и газови компании не само да определят геологическите характеристики на потенциален обект, но дори и да виждат как резервоарът се променя в реално време.

Възможности за инвестиция: компаниии, които произвеждат нови суперкомпютърни системи, специално създадени за енергийния бранш.

Кит №4 - Втечнен природен газ
Терминалите за втечнен природен газ са необходима инфраструктура за една от най-големите тенденции в енергияния бранш. Природният газ има сериозен проблем - не е лесно да се съхранява в газообразната си форма. Решението е неговото втечняване. Но в момента няма инфраструктура, която да го транспортира.

Добрата новина е, че правителството на САЩ и големи петролни компании като Shell и газовата индустрия като цяло агресивно натиска за създаването на нова инфраструктура за втечнен природен газ.

Проектът за терминал за втечнен природен газ Freeport Liquid Natural Gas (LNG) Development Project за $ 10 млрд. е само началото. Тази година ще стартират поне още 5 като него. А на път са още 19-20.

Така че е добре да инвестирате във фирмите, които строят специалицирани терминали. В тях ще дойдат инвестиции за над $ 200 млрд.

Кит №5 - Шистовата революция става глобална

Тя трансформира напълно индустрията в САЩ и Канада, но трендът не спира само в Северна Америка.

В глобален аспект става дума за потенциал от 345 млрд. барела шистов петрол и 206 трилиона куб. метра природен газ. Потенциалът е огромен, но няма да може да бъде развит незабавно. Необходимо е да знаете и каква е правителствената политика в различните държави, защото добивът не навсякъде е разрешен.