Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска днес от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по въпроса:

"Следва ли членове на ВСС да се въздържат от изяви в медии, издавани от обвниняеми или подсъдими лица?"

Цацаров веднага поясни, че повод за този въпрос е статия на члена на ВСС Калин Калпакчиев в броя от август тази година на списание "Клуб Z".

"Публично ясно е, че издател на списанието, както и на сайта, е дружеството "Зебра.БГН", като на сайта е посочено конкретното име на издателя. Абсолютно публично известно е, че въпросният издател е подсъдим за укриване на данъци с общ размер над 62 млн. лв", поясни главният прокурор.

"Абсолютно недопустимо е член на ВСС да публикува статия в списание, за което е абсолютно известно, че се издава от подсъдим, в случая Огнян Донев. Това е лош сигнал спрямо прокурора и добър сигнал спрямо подсъдимия".

Сотир Цацаров предложи и решение на ВСС, което да гласи:

"Препоръчва на членовете на ВСС да се въздържат от изяви в медии, за които е известно, че се издават от обвиняеми или подсъдими лица."

Потресно е да живееш в държава, в която главният прокурор се занимава с това кой къде пише. Както отбелязва друг член на ВСС, остава му само да налага санкции кой какво да чете. Но тъй като в нашата държава много неща са потрисащи, като главен редактор на Клуб Z и изпълнителен директор на акционерното дружество, което го издава, имам няколко въпроса към господин Цацаров. (Ако страдах от манталитет като неговия, можеха  да са обвинения, а не въпроси).

1. Учил ли е господин Цацаров, че в Конституцията на Република България е залегнала презумпцията за невиновност? Наясно ли е, че никой не може да бъде обявяван за престъпник, докато съдът не се произнесе окончателно за вината му? Наясно ли е, че с тези си изявления той драстично нарушава Конституцията?

2. Дава ли си сметка г-н Цацаров, че главният прокурор няма право да се намесва в политиката с изявления от този вид: 

"Ясно е каква е тази медия, какви политически позиции поддържаСледващата статия е статията на Радан Кънев и в това няма лошо. Може би трябваше първо Кънев, после Калпакчиев, но така са преценили".

3. Разбира ли господин главният прокурор, че с това си действие видимо се опитва да ограничи нечии права - утре по същата логика ще започне да разпорежда в коя болница следва да се лекуват (или да не се лекуват) членовете на ВСС, или от производството на кой завод не бива да си купуват тенджери, чинии, тоалетна хартия. Ами да, представете си, че съдията види как господин Цацаров си купува салфетки от завода на подсъдим... И, апропо, тъй като е видимо запознат със съдържанието на списанието Клуб Z, смята ли, че е редно главният прокурор да си купува списание, издавано от подсъдим? Че и да го чете... (Можем да му осигурим безплатен абонамент, да не му тежи на съвестта поне първото действие).

4. Интересувала ли се е прокуратурата кое физическо лице стои зад десетките АД-та, издаващи медии? Интересувал ли се е главният прокурор кои издания са например собственост на Делян Пеевски? Или не го интересува (защото всъщност е наясно) чия е собствеността на медии, които са достатъчно "добронамерени и мотивирани", за да приемат от прокуратурата флашки с  готови материали...

5. Чувал ли е господин Цацаров, че има медии - да, различни от тези, които го подкрепят него - в които съществува свобода на словото, свобода на писането, свобода на  мисленето? Че има медии, в които собственикът не се бърка в съдържанието, нито прави подбор на авторите? Разбирам колко му е чужда тази идея, но дори и комсомолските организатори трябва да свикват с мисълта, че все пак има и ще има независими медии.

Всъщност, аз съм наясно, че атаката не е срещу Клуб Z или Огнян Донев, а срещу члена на ВСС Калин Калпакчиев. Чиито идеи видимо толкова много дразнят г-н Цацаров, че той да си позволи толкова позорна проява като днешната и такова лицемерие и двоен стандарт. Защото...

6. Спомняте ли си, г-н главен прокурор, как в късната есен на 2012 година кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров, на когото тогава му беше много важно да има публични изяви, за да го изберат за главен прокурор, се вдигна от Пловдив и дойде в София специално за да даде интервю на вестник "Труд", чийто главен редактор бях тогава? (Ще спестя на широката публика точно как бе "уредено" това интервю, защото сме в предизборна кампания, но вие, г-н Цацаров, си спомняте, нали?) Тогава вие направихте всичко, за да дадете интервю във вестник, по онова време собственост на Огнян Донев. На когото юни месец в същата тази 2012 година прокуратурата (обслужена от следователя Петьо Еврото - да, оня същият, дето за една бутилка уиски...) беше повдигнала обвинение за пране на пари. Което, разбира се, рухна с гръм и трясък. Както, в крайна сметка, рухват всички поръчкови разчиствания на сметки, с които вашата прокуратура омърсява българската съдебна система. Та какъв сигнал е било тогава това интервю за прокуратурата?!

Главният прокурор, г-н Цацаров, е временно явление - да, с много власт, но ограничена в брой години. Истински важното за тази държава са хората, които произвеждат, които създават икономика, които налагат принципи. Познавам се с всички главни прокурори от 25 години насам. И знам как изглежда бивш главен прокурор.

Коментари

Както писах вече днес

... в съседна статия, в корупционните сделки винаги има две страни. И едната от тях не е "лошата държава", под формата на чиновник, съдия или прокурор, а "невинен и порядъчен гражданин", под формата на очакващ облага бизнесмен, главен редактор или друг някакъв "порядъчен". Дето после ще ни поучава и ще бори "корупцията" досущ като Таня Дончева... Ах, Джамджиева, Джамджиева... все повече се излагате!

Аватар,

Започнахте да се изчерпвате и повтаряте. Уморителна е вашата работа
 's picture

роско1306

Браво!

Стегнато и по същество!
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Браво!

Много й се иска на организираната мафия на #КОЙ да затихне всяка критика. Ама йок - не всички са си забили главите в задниците на Тиквата и ДП (10), за да им мине номерът. :)
 's picture

Жени

дали пък

снимката не е на бивш главен прокурор? Така ми изглежда. аватар, германската фирма те уволни :) Не те намират, та ме помолиха да ти предам.

Любопитно

"Познавам се с всички главни прокурори от 25 години насам. И знам как изглежда бивш главен прокурор." *** Като конституционен съдия? :)
 's picture

Радев

Радев

Браво, Джамджиева! Май ще си говорим на "вие" :)
 's picture

Радев

Радев

тази работа ми напомни за някои други любопитни фрагменти около избора на Цацата за главен прокурор. Всичко бе по тъмни доби, с неясен регламент, без да се стига до гласуване на опонента на Цацата /някаква жена беше/. Въобще по типичния мътен начин и под диктовката на Цветанов, който обиколи всички медии за да хвали Цацаров. По-късно Цацата погна гербавите около историята със слухтенете и палачинката се обърна. Дотам, че в деня на парламентарните избори през май 2013 г., в 8 часа вечерта, директно в ефира на "Нова ТВ", пред услужливия микрофон на Люба Кулезич /днес в немилост, впрочем/, Цецо Цветанов, ни в клин, ни в ръкав, изтърси: "Преди всичко искам да благодаря на бившия главен прокурор Борис Велчев за коректното поведение и добрите взаимоотношения, които сме имали през годините". Демек колко лош е новия главен прокурор, нищо че Цецо го облизваше без остатък. Сега Цацата явно отново е в любовен период с ГЕРБ, но и това ще е докато Тиквоча подаде оставка след изборите. С две думи - интересното предстои.

Фактът е видим от анкетата

Каква е редакционната политика на сайта и коя мафия обслужва е видно от анкетата за президентските избори - 40% подкрепа за Трайков при 4% в представителната социология. Ще рече, изкривяването на действителността от вашата "медия" е около десет пъти - ако пренесем директно математическата теория в социологията. Всъщност именно медии като вашата радикализират и без това празноглавия електорат на ДСБ, защото тези приматчета обикалят само медии, които величаят идолите им и громят безпощадно "враговете". Вследствие на това в полупразните им главици се оформя убеждението, че корумпетата им са фаворити за всички българи и когато на изборите получат десет пъти по-нисък резултат, пощръкляват хептен. Като добавим тук, че анти-ГЕРБ материалите спрямо анти-БСП са също в отношение 10:1, то сайтът определено може да се разглежда като трибуна на бившата БКП в двете и днешни подразделения - БСП и ДСБ.

Много дълго бе, Аватар

Кутевите къневчета. Точка. :)
 's picture

gopeto

Тълкованието ти е на тъп

Тълкованието ти е на тъп гербаджия. Извинявам се за тафталогията. Анкетата и социологията показват, че 1. свестните медии са малко и 2. свободномислещите хора също са малко.
 's picture

Matko Petroff

брат Цацаров (по масонската терминология) си е слугинаж на

всеки управляващ и лично на агент Сава.За медиите очаквам всеки момент да почне прилагането на унгарският опит. P.S. Някой да си спомня поне едно дело извършено в името на справедливостта, истината, законността. Готов съм на всяко такова дело, да дам 2 дела от обичайно завършилите.

Почивка

Наистина г-жа Джамджиева е права ,че се забелязва известна умора у неуморимия доскоро Херувимчо.За да го запазим като рядък екземпляр на прегънат в краста подлагач, на когото след време другите след нас ще дивят и зверят, предлагам да си почине като отиде и за малко постои в - СИМИТЛИ.

Джамджиева,

"Дава ли си сметка г-н Цацаров, че главният прокурор няма право да се намесва в политиката..." А политически възвания с тоги??? "Стига вече"??? ВКС /Панов/ не е ли последната инстанция, която се произнася за дължимите данъци???

Нямам спомен, а и вие едва ли имате

Лозан Панов да е говорил за друго, освен за съдебната система, да е споменавал партийни лидери и прочие. Колкото до дължимите данъци, НАП вече се е произнесъл. И затова е мъката прокурорска...
 's picture

lollly

г-н Цацаров е учил право през

г-н Цацаров е учил право през соца и Конституцията тогава е била друга, както и разбирането за право било нашите са винаги прави, другите нямат права и той още си кара така

Ах, недей!

А другарА Костов е учил икономика по времето на американската депресия, в университета в Масачузетс, та го обявихте за пръв икономически корифеин и единствен демократ... Хайде не с тия различни аршини! Освен това Цацаров е бил съдия през цялото време на прехода, при огромния интензитет от юридически промени, като е стигнал до една от най-висшите съдебни длъжности - председател на окръжния съд във втория по големина град в страната. Заема я по времето на Костов - 1999! И остава на нея 13 години, до избирането му за главен прокурор.
 's picture

gopeto

Цацаров бил отличен студент? WTF

Защо уважаван човек и преподавател като проф. Огнян Герджиков твърди, че Цацаров е бил отличен студент? Моето обяснение е, че е преписвал или е можел само да зубри. Другият вариант е да има при него нещо за професора. Или пък професора да е предпазлив да не го ядоса, знаейки много добре, че може от нищо да му стъжни живота.

Всъщност...

Не се съмнявам, че г-н Цацаров е бил отличен студент. Трябва да си много добър, за да можеш толкова невъзмутимо да газиш Конституцията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.