Граждани на държави от Европейския съюз вече няма да имат достъп до социалните каси на Германия през първите пет години от пребиваването си в страната.

Законопроектът, внесен от министърката на труда Андреа Налес, беше одобрен днес от правителството в Берлин. Предстои гласуване в Бундестага - германския парламент.

“Всеки живеещ в Германия, работи и плаща вноски, той има парво на подкрепа от социалната ни система. Но онези, които никога не са работили тук, трябва да разчитат на социални помощи от тяхната държава”, заяви Налес.

Законът визира лишаване от социални помощи на онези граждани от държави от ЕС, които никога не са работили в Германия.

Чужденци от европейски страни извън съюза обаче получават право на суми за храна и квартира за един месец. Държавата ще предлага и заем, с който чужденци, решили да се върнат в родината си, да покрият пътните си разходи.

Но да се върнем към казуса с гражданите от ЕС. 

След изтичането на 5-годишния период, в който не са работили в Германия, както и никога преди това, чужденците ще могат да получат статут на постоянно живеещи в Германия, който им дава право да получават социални помощи.

По-различно решение взе Федералният социален съд през миналата година – такъв статут да се дава след 6-месечен престой в Германия. Това беше в противоречие със становище на Европейския съд – чужденци от държави от ЕС, за които няма изгледи да си намерят работа, примерно в Германия, нямат право да претендират за социални помощи.

По официални данни през 2015 г. 34 000 граждани от ЕС са получавали суми като социални помощи във ФРГ, същевременно други 430 000 чужденци са били на пълна държавна издръжка. Това обаче са хора, които преди това са работили в страната. Става въпрос предимно за поляци, румънци и българи.

В Германия има различни форми на социално подпомагане – изцяло за храна и наем на жилище или така нареченото “надграждане”. Това ще рече, че дадено лице работи, но заплатата му е по-ниска от социалния минимум. Такова лице има право да получава от социалната система разликата между заработеното и минимума за издръжка.