Как се пишат сценарии за култови филми като „Строго охранявани влакове“ и „Обслужвал съм английският крал“? Историите, вдъхновени от романи (и двата дело на Бохумил Храбал), са заснети от режисьора Иржи Менцел, като му носят един Оскар, още няколко големи награди и слава на един от майсторите на високото кино. А сега българските читатели/зрители/любители на големия екран ще имат рядката възможност да присъстват на ателие за творческо писане на сценарий по книга, в което ще участва самият Менцел, заедно с Георги Тенев – от 21 часа на 15 октомври (събота) в Литературен клуб „Перото“.

Иржи Менцел е сред най-значимите кинорежисьори в света, принадлежащи към поколeнието на чешката „нова вълна“. Името му стои редом до тези на Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш, но той получава признание и като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на ХХ век.

Екранизацията на „Строго охранявани влакове“ под неговата режисура печели Оскар за чуждоезичен филм през 1968 г. Менцел е носител на „Златна мечка“ от 1990 г. за филма си „Чучулиги на конец“, има номинация за Оскар за „Селце мое централно“, а за „Обслужвал съм английския крал“ от 2006-а (в главната голя – Иван Бърнев, номиниран за най-добър актьор на Берлинале), дело на един от колосите в литературата на миналия век, печели наградата на ФИПРЕССИ и номинация за „Златна мечка“.

Ателието в „Перото“ няма да е единствената възможност да се срещнем с Менцел по време на фестивала „Синелибри“. Преди две от прожекциите на „Обслужвал съм английския крал“ той ще разговаря с публиката – съответно на 14 октомври в „Люмиер“ (от 18,15 часа) и на 15-и в „Одеон“ (от 19 часа).

Още едно ателие за творческо писане ще има в сряда (12 октомври). То ще бъде с участието на писателя Арнон Грюнберг, съвместно с Тео Чепилов. Началният час отново е 21.

Автор на 12 романа, преведени на 30 езика, и носител на 8 награди, от които три за „Тирза“ и една за цялостно творчество, Грюнберг ще открие прожекциите на „Тирза“ на режисьора Рудолф ван ден Берг на 12 и 13 октомври – съответно в кино „Одеон” и в Дома на киното в столицата.

"Площад Славейков"